Prostitūcija mākslā jeb Brektes "Rīgas Madonnas" (110)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz 17.decembrim Rīgā, galerijā "Alma", ir aplūkojama mākslinieka Kristiana Brektes akvareļu tehnikā tapusī personālizstāde "Rīgas Madonnas", kurā atklāti septiņu uz ielas strādājošu sieviešu dzīvesstāsti. Sarunā ar TVNET viņš atklāj tās tapšanas gaitu, kā arī stāsta, ka izstādes galvenais mērķis bijusi vēlme lauzt sabiedrības stereotipus par šādu dzīvesveidu izvēlējušām dāmām.

Mākslinieks Kristians Brekte jau iepriekš radījis dažādu sabiedrības reakciju izpelnījušos darbus un izstādes, tomēr šoreiz vēlējies uzsvaru likt uz cilvēcisko faktoru. "Daudzi, iespējams, gaida kādus skandālus, kas it kā būtu vieglāk. Tomēr tā vietā, lai zīmētu sievietes ar krāniem mutēs, šī izstāde ir gandrīz kā dokumentāls fakts un pētījums," sarunā ar TVNET teic Brekte.

Ideja par šādas izstādes veidošanu viņam radusies Ziemassvētkos pirms diviem gadiem, bet tapšanas process ievilcies. Sākumā mākslinieks uz ielas strādājošās sievietes mēģinājis uzrunāt, lasot interneta sludinājumus, tomēr nesekmīgi, tāpēc projekts uz kādu laiku atlikts malā. Kādu dienu telefonsarunā viņš izstāstījis savas ieceres māksliniecei Ievai Kulakovai, un abi nonākuši pie izstādes galīgās koncepcijas, kā arī nosaukuma "Rīgas Madonnas".

"Mēs vēlējāmies lauzt stereotipu par šīm sievietēm"

- tā par savu motivāciju radīt izstādi izsakās Brekte. Jaunākajai no mākslas galerijā redzamajām "madonnām" ir 21, bet vecākajai – 52 gadi. Katrai sievietei uzdoti jautājumi par viņu iecienītākajām filmām, grāmatām utt. Viņu sniegtās atbildes atstāj negaidīti inteliģentu iespaidu, bet dzīvesstāsta izklāsts blakus portretam liek padomāt par to, kāpēc liktenis viņas ir aizvedis tur, kur viņas atrodas patlaban.

Vecākajai no izstādē apskatāmajām "Rīgas Madonnām", Aleksandrai, ir 52 gadi
Vecākajai no izstādē apskatāmajām "Rīgas Madonnām", Aleksandrai, ir 52 gadi Foto: TVNET

Potenciālo izstādes dalībnieču atrašana bijis grūts un laikietilpīgs process – attiecīgās ielas, uz kurām varētu viņas sastapt, izbraukātas krustām šķērsām, bet rezultāts nācis ļoti pamazām. Nesekmīgi izmeklējušies pēc sludinājumiem, abi mākslinieki nolēmuši, ka vajag nevis zvanīt, bet gan doties pa taisno uz mājām. Tiesa, dažas no uzrunātajām sievietēm bija samulsušas, ka viņas kāds vēlas izmantot mākslai, nevis fizisko vajadzību apmierināšanai.

"Ieradāmies dzīvoklī pie vienas sievietes ar šampanieša pudeli un puķēm, bet viņa vienkārši no mums nobijās,"

atceras mākslinieks. Tā viņš un Ieva Kulakova secinājuši, ka pareizākā pieeja ir runāt atklāti un uzreiz izklāstīt ideju par izstādi.

Katrai no "Rīgas Madonnām" izsniegts arī vienreizējās lietošanas fotoaparāts ar lūgumu iemūžināt sev svarīgākās lietas. No septiņiem izsniegtajiem fotoaparātiem atpakaļ saņemti tikai divi, tomēr, zinot šādu dzīvesveidu piekopjošu sieviešu neprognozējamību, tas uzskatāms par vērtīgu papildinājumu izstādei.

Mākslinieks cer, ka "Rīgas Madonnas" tiks izrādītas ne tikai galvaspilsētā, bet arī citās Latvijas vietās.

Komentāri (110)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu