Heinrihsone, Gabrāns un Krivenkova nominēti Purvīša balvai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekspertu komisija nosaukusi pirmos trīs "Purvīša balvas 2013" nominantus, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.

(papildināts ar ceturto nominantu Vinetu Kaulaču)

Purvīša balvai nominēta Anna Heinrihsone par izstādi "Vecums" galerijā "Māksla XO". Eksperti uzskata, ka "izstāde uzrunāja ar nepārprotamu mākslinieka vēlēšanos pateikt ko svarīgu, sev eksistenciāli nozīmīgi atrisināmu. Ar atļaušanos ķerties pie slidenas tēmas, kas nereti kļūst spekulatīva, priecājoties, piemēram, par krunku interesanto faktūru vecu cilvēku sejās vai vienkārši tiecoties iežēlināt skatītāju. Annas Heinrihsones variants pārliecināja ar gleznojumu šķietamo nepretenciozitāti, centrējoties uz vienu, ideju sublimējošu darbu, kuram apkārt dažādu komponentu kopskaņā domām par šo neizbēgamo fenomenu, kas piemeklēs katru no mums, radīta aizkustinošas sirsnības atmosfēra".

Gints Gabrāns Purvīša balvai nominēts par izstādi "Asinsgaisma" galerijā "Alma". Pēc ekspertu domām, "Gabrāns turpina apliecināt savu interesi par zinātnes un mākslas robežjoslām. Manipulācijas ar lāzera stara unikālo spēju reflektēt gaismu visās spektra krāsās no fizikas eksperimenta pārtop artefaktā. Šoreiz izvirzīts dziļāks uzdevums - sērijas "Asinsgaisma" darbus var uzskatīt par neordināriem māksliniekam tuvu cilvēku portretiem, kas top, projicējot lāzera staru caur konkrētas personas asins pilienu, bet projekcija nepastarpināti tiek iemūžināta uz fotopapīra. Laikmetā, kad ar cilvēka ārējo čaulu tiek veiktas visdažādākās manipulācijas, varbūt tieši šis veids pasaka kaut ko vairāk par mūsu personībām, akcentējot katra cilvēka unikālo individualitāti, kur nav svarīgi ideāla auguma parametri, sejas proporciju harmonija, vecums, apģērbs un aksesuāri, bet tikai viens asins piliens, katram savs".

Tatjana Krivenkova nominēta Purvīša balvai 2013 par izstādi "Gaismas atdalīšana no tumsas" galerijā "Māklsa XO". Nominācijas pamatojumā teikts: "Abstraktās kompozīcijas tuvojas minimālisma robežām, kas latviešu mākslā ir ārkārtējs retums. Māksliniece apzināti atteikusies no attēlojuma "obligātās programmas" un formālu efektu spožuma. Neuzbāzīgā ekspozīcija ir posms mākslinieces patstāvīgajos meklējumos garākā periodā. Tādēļ viņas skopie žesti pārliecina par iedziļināšanos izvēlētajā gleznieciskajā problēmā un radošo konsekvenci. Atklāsmi izraisoša viela kompetentam un uzmanīgam skatītājam."

Par balvu

Neatkarīgo ekspertu darba grupa arī turpmāk reizi ceturksnī tiksies un izvirzīs nominantus Puvīša balvai.

Purvīša balva tika iedibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūs autors, kurš būs saņēmis augstāko ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas vērtējumu. Balvas apjoms ir 20 000 latu (ieskaitot nodokļus). Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

"Purvīša balvai 2013" nominēta arī Vineta Kaulača

Ekspertu komisija "Purvīša balvai 2013" nominējusi arī Vinetu Kaulaču par personālizstādi "Vingrinājums mnemonikā" galerijā "Māksla XO". "Vineta Kaulača izmanto klasisko glezniecības tehniku, bet runā jaunā valodā, balstoties tieši uz 21.gadsimta cilvēka vizuālo pieredzi, kas savās uztveres formās ir daudz komplicētāka un intensīvāka gan reālajā dzīvē, gan mākslā - fotogrāfija, kustīgais kino attēls, video, fragmentētā interneta vide. Laika relativitātes jēdziens, mainīgais un nemainīgais, kustības pagātnes un tagadnes momenti, distancēti objektīvais pasaules redzējums, kas tomēr balstās subjektīvi pārdzīvotā pasaules vērojumā, - tas viss spilgti un savdabīgi izpaužas viņas darbos," par nomināciju stāsta balvas iedibinātāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu