Muzejam nodoti vairāk kā simts padomju perioda darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumā nodots 141 padomju perioda nonkonformisma jeb netradicionālās mākslas novirziena mākslas darbs, aptverot mākslinieku veikumu šajā žanrā laika posmā no pagājušā gadsimta 60. līdz 80.gadiem.

Cer uz Laikmetīgās mākslas muzeju

Eiropas projekta ietvaros 26 no šiem darbiem restaurēti, kā arī 106 no tiem ‒ preventīvi iekonservēti. Mākslas darbi ‒ gleznas un fotogrāfijas ‒ apzināti, lai nākotnē tos nodotu Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā. Līdz ar darbu iegādi un restaurāciju šie mākslas darbi un to dokumentācija ir digitalizēti un izveidota liela datubāze, kas pieejama tiešsaistē, piektdien žurnālistiem pastāstīja projekta vadītāja Māra Ādiņa.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") norādīja, ka jauniegūtās kolekcijas apzināšana un apjēgšana nav bijis viegls process, ņemot vērā, ka nonkonformisma mākslinieku veikums aptver laika posmu jau kopš Hruščova laikiem. Šī novirziena mākslinieku darbu apzināšana bijusi svarīga misija ‒ arī tā līdztekus citu novirzienu māksliniekiem pelnījuši lielu cieņu un uzmanību.

LNMM direktore Māra Lāce uzsvēra, ka jauniegūtie mākslas darbi glabāsies muzeja krājumos, tos turpinās pētīt un apzināt, kā arī regulāri iekļaut dažādu izstāžu ekspozīcijās un izmantot starptautiskos projektos. Šie darbi ir būtiska Latvijas mākslinieku veikuma daļa, parādot arī tos darbus, kas 70. un 80.gados apieti.

Šie mākslas darbi muzeja krājumos nodoti ar cerību, ka reiz taps Laikmetīgās mākslas muzejs.

Lāce arī pauda prieku, ka projekta ietvaros apmācīti prasmīgi restauratori, kas spējuši darbus atjaunot. Līdzīgi tikšot apmācīti vēl vairāki jaunieši.

Jauna grāmata

Par nonkonformisma novirzienu sagatavota jauna grāmata. Projekta ietvaros tapis arī pētījumu un publikāciju par nonkonformismu apkopojums "Patība. Personības ceļā uz laikmetīgo mākslu – padomju Latvijas 60.‒80.gadi". Tā galvenā redaktore Helēna Demakova pastāstīja, ka izdevuma tapšanā salīdzinoši neliela daļa informācijas gūta no Laikmetīgās mākslas centra materiāliem, pārējo informāciju apzinājuši un radījuši izdevuma tapšanā iesaistītie autori.

Šā laika perioda latviešu mākslinieku veikums ir unikāls un nav salīdzināms ar mākslas norisēm Krievijā vai Rietumu valstīs. Nevar runāt par "underground" jeb pagrīdes mākslinieku kustību, jo radošās personības iekļāvušās tā laika dzīvē un neviens nav represēts, uzsvēra izdevuma redaktore.

Demakova arī norādīja, ka nule izdotā grāmata nav visaptverošs pētījums par nonkonformisma tēmu, bet ir materiālu apkopojums, uz kura bāzes var tapt pilnvērtīgākas monogrāfijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu