Ceļvedis: Baudi mākslu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Māksla var būt jebkas un jebkurā vietā, tā ir ik uz soļa mums blakus - gan uz ielas (skatlogi, pilsētas dizains...), gan lielveikalā, darbavietā, gan mežā un atklātā okeānā (dabas foto). Protams, māksla tradicionālā veidā dzīvo mākslas galerijās. Rīgā un Latvijā šādu mākslas telpu ir daudz. Lai atvieglotu meklējumus šajā gleznu, fotogrāfiju, tēlniecības objektu u.tml. pasaulē, piedāvājam apkopojošu šās nedēļas mākslas izstāžu ceļvedi.

Latvijas Mākslas akadēmija

Līdz 3. jūlijam LMA Dizaina diplomandu dienas 2011 Dizains un emocijas. Jau piekto gadu notiks Dizaina nodaļas bakalaura un maģistra diplomdarbu izstāde, radošā darbnīca, studentu prezentācijas, labās prakses un sadarbības diena, kā arī dizaina pedagogu tālākizglītības programmas pirmais izlaidums.

Rīgas Kongresu nams

Līdz 19. jūnijam Rīgas Kongresu namā notiks starptautiska fotoizstāde "No kurienes nāk laiks...", kurā pirmo reizi Latvijā tiks parādīti foto darbi, kas uzņemti ekspedīcijās uz Ziemeļpolu, Dienvidpolu, apkārt ekvatoram, kā arī ceļojumos pa 0° un 180° meridiāniem, informēja pasākuma rīkotāji.

Šī fotoizstāde divarpus gadu laikā tikusi parādīta vairāk nekā 50 pasaules pilsētās. Unikālo ekspedīciju organizētāja ir Jevdokija Marčenko – zinātņu doktore, astronome, Krievijas Rakstnieku savienības biedre, Ritmoloģijas institūta dibinātāja Maskavā un vairāk nekā 300 grāmatu autore. Viņa ir pirmā sieviete pasaulē, kura īsā laika posmā apmeklējusi abus zemeslodes polus.

Mūkusalas mākslas salons

Līdz 15.jūlijam aplūkojama ekspozīcija "Mūkusalas puķes". Izstādei ir plaša amplitūda - sākot ar 1922. gada Leo Svempa kompozīciju "Baltie ziedi" līdz pat Leonīda Āriņa 1980.gadā gleznotajām "Puķēm vāzē", kas liecina par ilgstošu šā žanra noturību daudzu gadu garumā.

Veronikas Frolovas izstāde "Personal Jesus"
Veronikas Frolovas izstāde "Personal Jesus" Foto: publicitātes

Galerija "Birkenfelds"

Līdz 18.jūnijam aplūkojama Veronikas Frolovas izstāde "Personal Jesus". Jaunās mākslinieces karjerā šī izstāde noteikti būs īpaša. Ne tikai tāpēc, ka tā ir mākslinieces pirmā personālizstāde, bet arī tāpēc, ka šajā izstādē Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studente sevi piesaka kā gleznotāja.

Galerijā "Ziema" atklāta topošo grafiķu izstāde "Zem sniega"

Galerijā "Ziema" apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studenšu Baibas Kalniņas, Zanes Bluķes, Kristīnes Lasmanes, Jevgēnijas Dorošenko, Lindas Romanovskas, Jeļenas Petrovas un Evijas Timmas-Novikas izstādes "Zem sniega"

Izstāžu zālē "Melngalvju galerija" (Melngalvju nams, Rātslaukums 7)

Līdz 24.jūlijam apskatāma glezniecības studijas "Ģertrūde" dalībnieku pirmā gan kopējā, gan katra atsevišķi izstāde. Īpašais notikums atspoguļojas arī izstādes nosaukumā - NR.1 -, apliecinot ikviena sasniegto sūrā, bet pacilājošā darbā.

Galerija "Antonija"

Klasiskās mākslas galerija "Antonija" dāvā mākslas cienītājiem vērienīgu vecmeistaru un mūsdienu glezniecības izstādi "Lidojums" Izstādē, kur mākslinieku sapņi sajaucas ar realitāti, kur otai ir dots putna lidojums pa audekla virsmu, ir sajūtams tas domas un gara spars, kas māksliniekus un viņu darbus padara par īpašu mūsu sabiedrības daļu.

No 9.jūnija līdz 3.jūlijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā aplūkojami zviedru fotogrāfu darbi
No 9.jūnija līdz 3.jūlijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā aplūkojami zviedru fotogrāfu darbi Foto: publicitātes

Galerijā "Zazī" atklāta Raimo Lielbrieža izstāde

Galerijā skatāma Raimo Lielbrieža "Nospiedumi" (no 2.jūnija plkst.18)

Galerijā FLAT atklāta mākslinieces Sandas Skujiņas personālizstāde "Ārpus ierastā"

Līdz 26.jūnijam galerijā FLAT apskatāma Sandas Skujiņas personālizstāde "Ārpus ierastā". Māksliniece par izstādi saka:

"Tā ir robežu pārkāpšana, domāšanas atvēršana. Domāšana ārpus rāmjiem tiešā un pārnestā nozīmē."

Izstādē māksliniece savos darbos cenšas to darīt, tieši izejot no gleznas rāmja, kā arī radot gleznas turpinājumu arī uz galerijas sienas.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs

Līdz 9. oktobrim Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā) būs skatāma abu mākslinieku portretu glezniecības izstāde „Draugu lokā”. Dzejnieki Rainis un Lūcija Zamaiča, aktrise Anta Klints, gleznotāja Lidija Auza, režisore Anna Lācis, baletdejotājs Arvīds Ozoliņš un citi pazīstami cilvēki… Tik plašs un kultūras darbiniekiem bagāts ir mākslinieku Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas ģimenes draugu un laikabiedru loks, ko abi portretējuši izstādē skatāmajos darbos.

Fotomuzejā

No 9.jūnija līdz 3.jūlijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā aplūkojami zviedru fotogrāfu darbi – Ninas Korhonenas fotoizstāde "Rewind" un Tores Sandāla fotoizstāde "Nozagtie mirkļi". Atklāšana - 9.jūnijā plkst.17.

Agijas Sūnas galerija

Galerijā apskatāma izstāde "Eso. Antons Benjamiņš". Kā saka galerijas īpašniece, darbi sastāv no kopiju veidā vairotiem būtņu attēliem un darbiem. Pieejama gan pieaugušajiem, gan bērniem.

"Iespējams ir viss!" Alfā
"Iespējams ir viss!" Alfā Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs

9. jūnijā "Puķu izstādes" ietvaros Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rīko zinātnisko konferenci "Puķe. Simbols, tēls, motīvs". Konference notiks plkst. 13 LNMM galvenajā ēkā Hēges zālē.

Konferencē nozares speciālisti lasīs referātus, kuri veltīti puķes tēla vizuālajai daudzveidībai un simboliskajai nozīmībai gan tēlotājā un dekoratīvajā mākslā, 19. gs. modē, gan arī latviešu literatūrā un etnogrāfijā. Uz konferenci aicināti visi, kurus interesē puķes tēla atklāsme glezniecībā, arhitektūras dekoros, porcelānā, akvarelī un tautas mākslā. Pirms konferences plkst.12 muzeja vestibilā paredzēts atklāt „dzīvo” puķu izstādi, ko rīko Peoniju audzētāju klubs.

Rīgas Porcelāna muzejs

Muzejā līdz 15. jūnijam būs skatāma Starptautiskā porcelāna apgleznošanas simpozija "KOPĀ" darbu izstāde.

Tirdzniecības parks Alfa

Līdz 3.jūlijam projekta "Iespējams ir viss!" ietvaros apskatāma fotogrāfiju izstāde - 28 spilgtas fotogrāfijas, kas attēlo jauniešus, darbojoties "Iespējams ir viss!" rīkotajās aktivitātēs Drabešu internātpamatskolā. Izstāde aplūkojama bez maksas t/p „Alfa” centrālā laukuma 2. stāvā.

Tirdzniecības centrs Domina

Līdz 30.jūnijam apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļas maģistrantūras programmas diplomandu izstāde "Saldi".

Gaidāmajā izlaidumu laikā izstāde "Saldi" ir sveiciens visiem absolventiem, turklāt arī pašām darbu autorēm šī tēma patlaban ir aktuāla, jo vienlaikus ar izstādes iekārtošanu top viņu maģistra darbi.

Andreja Upīša memoriālmāja Skrīveros

Līdz 30. jūnijam atvērta Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu diplomdarbu izstāde.

"Rīgas Grebenščikova draudze: garīgais kultūras mantojums un laikmetīgums"
"Rīgas Grebenščikova draudze: garīgais kultūras mantojums un laikmetīgums" Foto: publicitātes

Latgales Kultūrvēstures muzejs Rēzeknē

Līdz 12.jūnijam skatāma ceļojošā fotoizstāde "Rīgas Grebenščikova draudze: garīgais kultūras mantojums un laikmetīgums", kas veltīta Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes Uspenskas dievnama 250.gadadienai.

Pārventas bibliotēka Ventspilī

Līdz 10. jūlijam apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde „Latviešu tautas tērpu audumi”, kurā piedalīsies tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieki un individuāli strādājošie meistari. Izstādē būs redzami Latvijas novadu tautas tērpu audumi - nesašūti brunču audumu atdarinājumi un citu tērpu detaļu – vasaras brunču, galvas lakatiņu un priekšautu audumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu