"Rīgas Biržu" atklās ar porcelāna un stikla izstādēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārzemju mākslas muzejs jaunajās telpās Rīgas biržas ēkā pirmdien, 22.augustā, durvis vērs ar izstādēm "Glasstress Rīga – darbi no Berengo studijas" un "Austrumu porcelāns un Nīderlande. Austrumu un Rietumu mijiedarbība 17.gadsimtā", informēja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Rīgas birža celts 1855. gadā, reflektējot Venēcijas renesanses palaco formas. Jaunā muzeja atklāšanas izstādi iecerēts veidot kā sasaisti starp Venēciju un Rīgu – mākslinieki no dažādām pasaules valstīm ir radījuši laikmetīgās mākslas darbus Venēcijas (Murano) stiklā divām izstāžu zālēm vienlaicīgi – "Palazzo Cavalli-Franchetti" Venēcijā un mākslas muzejam "Rīgas birža".

Foto: LETA

"Glasstress" projekts, ko iniciējusi Berengo studija Murano salā, jau guvis atzinību 2009.gadā Venēcijā un norisinās Venēcijā arī 2011.gadā paralēli laikmetīgās mākslas biennālei. Daļa no izstādes darbiem tapuši pēdējos gados tieši Berengo studijas laikmetīgās mākslas kolekcijai.

Venēcijas stikla izstāde muzeja Lielajā izstāžu zālē būs apskatāma līdz 11.decembrim.

Savukārt Austrumu galerijā mākslas cienītājiem un plašai publikai tiks piedāvāta unikāla porcelāna priekšmetu izlase, kas veidota sadarbībā ar Nīderlandes ziemeļprovinces muzejiem "Hroninhera" (Hroningenā) un "Prinsesshofa" (Lēvvardenā). Izstādes koncepcija veidota ar vēlmi parādīt Austrumu un Rietumu mijiedarbību keramikas nozarē 17.gadsimta garumā.

Ekspozīcijā būs apskatāmi izcili Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmeti, kas tajā laikā ieplūda holandiešu tirgū un būtiski ietekmēja tālāko materiālās kultūras attīstību Nīderlandē un pārējās Eiropas valstīs. Izstāde demonstrēs Delftas manufaktūras straujo uzplaukumu, ko izraisīja porcelāna priekšmetu trūkums tirgū, un ļaus saprast, kā tagad Eiropā labi zināmie zili baltie Delftas izstrādājumi kļuva tik slaveni.

Kopumā izstādē tiks eksponēti aptuveni 140 meistardarbu no abu muzeju kolekcijām. Izstādē varēs novērtēt, kā viens otru ietekmēja Austrumu un Delftas priekšmetu dažādas formas un ornamenti. No plašāka redzesloka tā ilustrēs pasaules tirdzniecības un kultūras globalizācijas procesu 17. gadsimtā, kur Nīderlandei bija svarīga loma kā Austrumu un Rietumu sastapšanās vietai.

"Rīgas Biržas" atklāšanas dienā pirmdien ikviens iedzīvotājs jauno muzeju varēs apskatīt bez maksas.

Jau vēstīts, ka Ārzemju mākslas muzejs šovasar pārcēlies no Rīgas pils telpām uz restaurēto Rīgas biržas ēku Vecrīgā. Apmeklētājiem muzejs durvis vērs Rīgas svētku laikā 20.augustā. Rīgas biržas ēka celta 1852.–1855. gadā pēc vācu izcelsmes Pēterburgas arhitekta Haralda Jūliusa Bosses projekta un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu