Krutova tekstilminiatūra saņem pirmo godalgu Itālijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apliecinot Latvijas tekstilmākslas augsto profesionālo līmeni, kultūras asociācijas "ARTE&ARTE" rīkotajā izstādē "Energheia - 2011 Miniartextil Como" Itālijā latviešu mākslinieka Rolanda Krutova tekstilminiatūra "Lūgšanu teritorija" ieguvusi pirmo godalgoto vietu, informē Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore.

Izstāde "Miniartextil Como" ir viena no prestižākajām mini tekstiliju un šķiedras mākslas starptautiskajām izstādēm, kuras rīkošanas tradīcija aizsākās 1991. gadā, piedaloties tikai itāļu māksliniekiem. Jau nākamajā gadā izstāde pulcināja arī daudzus citzemju māksliniekus. Šogad izstādei, par kuras vadmotīvu izvēlēts vārds energheia, tika iesūtīti 352 darbu pieteikumi no 43 valstīm.

Kā raksta paši asociācijas "ARTE&ARTE" pārstāvji, pēc ilgu gadu klusēšanas savus pieteikumus iesnieguši krīzes skartās Grieķijas mākslinieki, kuru darbi, neskatoties ne uz ko, ir radoši "enerģiski". Pirmo reizi pieteikumi tika saņemti no Bangladešas un Luksemburgas. Kaut arī Japānai 2011. gads bijis īpaši smags, interesi par izstādi izrādījuši 33 japāņu mākslinieki.

No Latvijas piedalījās četri autori - Ieva Krūmiņa, Antra Augustinoviča, Ieva Prāne un Rolands Krutovs.

Žūrija, kuras sastāvā bija pazīstami speciālisti - mākslas kritiķis un kurators Lučiano Karamels (Luciano Caramel), Anžēras muzeju (Musées d’Angers) direktore Fransuāza de Luazī (Fran?oise de Loisy), Kauņas tekstilmākslas biennāles direktore un galvenā kuratore Virginija Vitkiene, - izstādei izvēlējās 54 darbus, pirmo godalgu piešķirot Rolanda Krutova tekstilminiatūrai "Lūgšanu teritorija".

"Lūgšanu teritorija"
"Lūgšanu teritorija" Foto: publicitātes

"Energheia"

Izstādes tēma "Energheia" ir Aristoteļa lietots vārds, kurš nozīmē "produktīvu darbību un spēju rīkoties". Par savu tekstilminiatūru Krutovs stāsta: "Enerģija ļoti daudzveidīga, un ir pierādīts, ka tā nevar tikt sagrauta. Tā var tikt mainīta un nodota tālāk no viena cilvēka otram, uz kādu citu avotu. Lai gan pati enerģija ir bezveidīga, tā pieņem tādu formu, kādā tā plūst un kādā mājo visās lietās ap mums: smilšu graudā, akmenī, lūgšanā vai otra skatienā. Darbā "Lūgšanu teritorija" cilvēki saskaras viens ar otru, pietuvinoties cits citam kādā teritorijā, kas kopīga mums visiem, kādā lūgšanu un labo domu simboliskā dārzā."

Šī nav pirmā reize, kad autora darbi izpelnās uzmanību starptautiskās izstādēs. 2010.gadā Rolands Krutovs guvis apbalvojumu "Prize of Distinction" 8. starptautiskajā Baltijas minitekstiliju triennālē Polijā, 2009.gadā - balvu "Craft Ideal" 6. Čhondžu (Cheongju) starptautiskajā dekoratīvās mākslas konkursizstādē "Outside the Box" Korejā, 2005.gadā - Anša Cīruļa balvu par gada labāko figurālo kompozīciju tekstilmākslā Latvijā. Ar saviem darbiem žurētās vai grupu izstādēs piedalījies Latvijā, Baltkrievijā, Norvēģijā, Spānijā, Lietuvā, Vācijā, Korejā, Krievijā, Ungārijā un daudzās citās valstīs.

Izstāde "Energheia - 2011 Miniartextil Como" būs apskatāma no 2011.gada 24.septembra līdz 20. novembrim Komo, Itālijā.

Asociācija "ARTE&ARTE" Rolanda Krutova darbu ir iegādājusies savā īpašumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu