Baudi mākslu rudenī! Un tiecies ar Edgaru Vinteru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / draugiem.lv

Šī nedēļas nogale atnesusi vēju, lietu un vēlēšanas - rudenim raksturīgas lietas. Tomēr, cerams, atradīsiet kādu brīdi, ko veltīt arī mākslai. Un pats galvenais - nepalaidiet garām tikšanos ar izcilo latviešu mākslinieku Edgaru Vinteru - tā notiks 22.septembrī plkst.10 Latvijas Mākslas akadēmijā.

Latvijas Mākslas akadēmija

22.septembrī plkst.10 LMA 90 gadu jubilejas ietvaros akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs aicina uz tikšanos ar ievērojamo latviešu mākslinieku Edgaru Vinteru un viņa 92. dzimšanas dienas atzīmēšanu.

Edgara Vintera glezna
Edgara Vintera glezna Foto: Publicitātes foto / Latvijas Mākslas akadēmija

Savā dzimšanas dienā Latvijas Mākslas akadēmijā E. Vinters tiksies ar studentiem un mācībspēkiem, draugiem un sava talanta cienītājiem, lai apliecinātu, ka arī 92 gadu vecumā īsts mākslinieks ir aktīvs un radošs. Paredzams, ka, apliecinot savu virtuozo tehnisko meistarību, Edgars Vinters gleznos ziedus un dalīsies pieredzē ar jaunajiem māksliniekiem.

Mākslinieks labprāt glezno ainavas, ziedu kompozīcijas un pilsētas ainavas. Viņš ir radījis plašus ciklus ar Latvijas dabu dažādos gadalaikos, iemūžinājis latviešu rakstnieku un kultūras darbinieku memoriālās mājas, attēlojis Vidzemes jūrmalu, Daugavas, Gaujas un Juglas krastus.

Kaļķu ielas skvērs

Šīs nedēļas nogalē - 17.septembrī plkst. 19 Kaļķu ielas skvērā, Vecrīgā tiks atklāts Ginta Gabrāna mākslas darbs "Nervi", kas radīts projekta "EPAC (Eiropas Publiskās mākslas centrs)" ietvaros un turpinās dažās sadarbības projekta valstīs jau atklāto izstāžu sēriju "Publiskās tehnoloģijas (Public technologies)".

Sestdien, 17.septembrī, Gints Gabrāns aicina uz mākslas darba "Nervi" atklāšanu Kaļķu ielas skvērā
Sestdien, 17.septembrī, Gints Gabrāns aicina uz mākslas darba "Nervi" atklāšanu Kaļķu ielas skvērā Foto: LETA

Izstādes "Publiskās tehnoloģijas (Public technologies)" laikā Latvijas pilsētvidē tiks izstādīta mākslinieka Ginta Gabrāna gaismas skulptūra "Nervi", kas veidota no sānspīdes optiskās šķiedras savienojumā ar spēcīgu gaismas lāzeru. Gaismas lāzera darbības ātrums nebūs uztverams ar cilvēka aci, līdz ar to

mākslinieka iecere ir iemūžināt šā mākslas darba esenci ar speciālas videokameras palīdzību,

kas filmē ar ļoti lielu kadru daudzumu sekundē. "Dažādu krāsu impulsi - sarkans, zils, violets, dzeltens - tiek pārraidīti pa optisko šķiedru ar tik milzīgu ātrumu, ka mēs vairs tos neuztveram kā atsevišķus toņus, tie kļūst neredzami un pārvēršas par mierīgi plūstošu baltu gaismu," stāsta mākslinieks. No 1 sekundes laikā iefilmētā videomateriāla tiks izveidota minūti gara īsfilmiņa ar sīkāku darba atspoguļojumu.

Galerija "Bastejs"

No 13.septembra šeit apskatāma Ivara Heinrihsona izstāde "Ne cilvēks, ne zirgs". Gatavojoties izstādei, uz jautājumu "Zirgi ir jūsu glezniecības "izteiksmes zīmes". Kas būtu šo zīmju tulkojums vārdiskā nozīmē?" mākslinieks atbildējis: "Zirgs kā "izteiksmes zīme" tulkojams vienotā satura-formas izpratnē, proti - tēla romantiski emocionālā ietilpība, dabiskums ir nešķirami saistīts ar kustības un silueta plastiskumu, ekspresīvu žestu, ieņemot nozīmīgu vietu mākslā un glezniecības uztverē.

Esmu "vizuālais" tips - iedvesmojos no paša dažādos laika posmos zīmējumos-metos fiksētām idejām, kas iegūst jaunu nozīmību, kad pienāk laiks.

Saista viss, kas lineārs, kas melns.

Sarunājos ar kokiem dabā. Rosina mākslas procesi, galerijas ar izstāžu vai tēmu piedāvājumiem."

Foto: Publicitātes foto / Rīgas Porcelāna muzejs

Porcelāna muzejs

Rīgas Porcelāna muzejā atklāta 6.starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde, kurā tiks eksponēti speciāli šai izstādei tapuši darbi no porcelāna, kuru izmērs nepārsniedz 15x15x15 cm. Mazo formu porcelāna izstādes daudzie darbi piesaista ar savu smalkumu, eleganci un aristokrātismu, pierādot, ka no porcelāna top ne tikai šķīvji un krūzes, bet arī interesanti dizaina priekšmeti, kičīgi nieciņi, praktiski lietojamas lietas, mazi tēlniecības un mākslas darbi. Tas viss - veidots, liets formā, apgleznots, glazēts, dedzināts dažādās krāsnīs un temperatūrās.

Foto: Publicitātes foto / Rīgas Porcelāna muzejs

Izstādē savus darbus ir iesnieguši mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Anglijas, Polijas, Ungārijas un ASV. Izstādē piedalās vairāk nekā trīsdesmit autori.

Mazo formu porcelāna izstādes darbi atklāj skatītājiem gan

porcelāna kā materiāla daudzveidīgās īpašības - tā stiprumu, trauslumu un plastiskumu

vienlaikus, iespēju lietot to dažādās tehnikās, gan katras valsts porcelāna skolas tradīcijas, gan arī katra mākslinieka individuālo daiļrades rokrakstu.

Izstāde apskatāma līdz 16.oktobrim.

Rīgas Mākslas telpa

No 16. septembra te apskatāma kinematogrāfistu mākslas darbu izstāde "Peckshot Rīga – Maskava".

Izstādes "Peckshot" nosaukums nāk no reklāmas profesionāļu žargona -

pekšots ir kadrs, kas parāda reklamējamo produktu tā labākajā rakursā.

"Peckshot" izstādes kopš 2005. gada regulāri notiek Maskavā, kur 2006. gadā kinematogrāfistu darbi tika izstādīti Maskavas Mūsdienu mākslas muzejā, bet M. Gorkija kinostudijā jau izveidota "Peckshot" pastāvīgā ekspozīcija.

Rīgā "Pekšots" ieradās 2009. gadā, te par projekta organizatoru - režisora Vladislava Ščepina un studijas "Pilotazh" - sadarbības partneri kļuva filmu studija "Screen Vision" un Spīķeros augustā savus darbus izstādīja 14 Latvijas kinematogrāfisti un 11 viņu kolēģi no Krievijas.

Foto: Publicitātes foto / Happy Art Museum

Happy Art Museum

Muzejā, kas atrodas "Galleria Riga" 5.stāvā, līdz 30.septembrim var apskatīt Aleksandra Satela (Maskava) 40 gleznu retrospektīvu izstādi. Tradicionāla glezniecība: gan klasiskais abstrakcionisms, gan rūpīga virsmas apstrāde autortehnikā, gan antropomorfu formu smalka modulācija, gan dabas formu mimēze.

Autoru raksturo Sievietes tēla tēma elegantās fantāzijās, neizpaliek arī Venēcijas ceļojumu motīvi un Satelu ģimenes drauga Šagāla parafrāzes Aleksandra darbos. Izstādi var apskatīt katru dienu bez brīvdienām no plkst. 12 līdz 20. Ieeja - brīva.

Galerija "21"

Līdz 29.oktobrim "Galerijā 21" (Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 6) skatāma igauņu mākslinieces Alises Kaskas (1976) izstāde "Frakcijas". Alise Kaska (1976) ir igauņu jaunās paaudzes laikmetīgās mākslas pārstāve, kura kopš 1997.gada piedalījusies starptautiskās izstādēs Somijā, Vācijā, Francijā un ASV.

Kaskas gleznām raksturīga tonalitāte un minimālisms. Lai gan šķietami vienkārši, darbi ir uzlādēti ar eksistenciālām problēmām. Kaska ir lieliska zīmētāja un gleznotāja, kas savos hiperreālās ievirzes darbos neizmanto fotogrāfiju.

Jaunāko darbu izstādē "Frakcijas"

Kaska turpina risināt savu iepriekšējo gleznu problemātiku,

kur būtisks ir metaforisks vizuālais tēls. Lai gan darbos dominē vispārināts cilvēks, tajos vienmēr jūtamas emocijas, ideja un mērķis. Izstādes "Frakcija" darbos Alise aktualizē ideju par cilvēcības tēmu, kā māksliniece pati stāsta, gleznas ir par to, kā cilvēks tiecas kļūt cilvēcīgāks.

Foto: Publicitātes foto / Nabaklab

"Nabaklab"

Līdz 8.oktobrim "Nabaklab" paralēli Rafal Piesliak izstādei skatāma eksperimentālās fotogrāfijas izstāde “Cilvēks. Māja. Gaisma”.

Izstādē redzamo darbu autori ir biedrības “Gaismas stars” dienas centra personām ar garīga rakstura traucējumiem klienti. Fotogrāfijām piemīt absolūta unikalitāte un autoru personisks ieguldījums. Darbi tapuši, izmantojot eksperimentālās fotogrāfijas metodi “pinhole camera”. Kameras ir pašu fotogrāfu izgatavotas un bez jebkādas elektronikas tajās, tāpat redzamās bildes ir autoru pašu roku attīstītas un kopētas sarkanās lampiņas gaismā.

Foto: Publicitātes foto / Nabaklab

Atkāpe no digitālās tehnikas izmantošanas liek bildē ieguldīt daudz vairāk darba un emociju. Tas arī ir galvenais izstādes mērķis – rādīt autoru personisko skatījumu uz tik ikdienišķām lietām kā cilvēks, māja un gaisma, tomēr varbūt viss nav nemaz tik ikdienišķs?

Izstādi organizē Katrīna Gaile un Jānis Urtāns sadarbībā ar biedrību "Gaismas stars" un Nabaklab.

Izstāde aplūkojama katru dienu no plkst.120, svētdienās - no plkst.16.

Oļģerts Kroders un Ieva Puķe
Oļģerts Kroders un Ieva Puķe Foto: Publicitātes foto / Valmieras teātris

Valmieras teātris

Līdz 30. novembrim Valmieras Drāmas teātrī uz izstāžu laipas apskatāma fotomākslinieku Gunāra Bindes un Jura Kmina fotogrāfiju izstāde "Krodera teātris".

Izstādē apskatāmas aptuveni četrdesmit portretu un dubultportretu fotogrāfijas, kas radītas inscenētās fotosesijās un izrāžu mēģinājumos šovasar un uzņemtas ar Hasselblad foto tehniku analogajā foto procesā uz bromsudraba emulsijas filmas negatīviem, kas ir visjutīgākie un saglabā nelielu graudainības pakāpi. Izstādes fotogrāfijās aktieri ievieš klātbūtni ne tikai no savām izrādēm, bet arī pauž savu attieksmi pret savu režisoru.

Izstādes plakāts
Izstādes plakāts Foto: Publicitātes foto / Gulbenes muzejs

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs 24.septembra līdz 9.oktobrim.

No 24.septembra līdz 9.oktobrim ikviens aicināts iegriezties laikmetīgās mākslas izstādē "Atgriešanās tur, kur nekad neesmu bijis" (Glezniecība, grafika, fotogrāfija, tekstils, video, tēlniecība, instalācija).

Izstādes "Atgriešanās tur, kur nekad neesmu bijis" mākslas darbi ir daļā no mākslinieku pārdomām par savu vietu telpā un laikā. Redzami gan apkārtējās vides fiksējumi, kuros

caur subjektīvo mākslas prizmu skatītājs var pamanīt autoram nozīmīgos pieturas un atbalsta punktus,

gan klejojumi nezināmā fantāzijas un bezapziņas teritorijā, kuros satikti negaidīti pretimnācēji. Mākslas darbiem pievienotas arī nelielas intervijas ar to autoriem par viņu dzīves un pasaules izjūtu.

Izstādē piedalās Ieva Balode, Endrju, Gundega Evelone, Veronika Frolova, Raitis Hrolovičs, Diāna Janušone, Dace Kalpiša, Gundega Kaņepāja, Svens Kuzmins, Edgars Lielzeltiņš, Renāte Miļūne, Alvis Misjūns, Kristaps Reimanis, Mārtiņš Rozenfelds Filips Solovjovs (Igaunija), Ernests Šveisbergs, Bruno Strautiņš, Magone Šarkovska, Zane Tuča.

Mākslinieka Ģederta Eliasa muzejs "Zīlēni"
Mākslinieka Ģederta Eliasa muzejs "Zīlēni" Foto: Publicitātes foto / draugiem.lv

Ģederta Eliasa muzejs "Zīlēni"

Sestdien, 24.septembrī, plkst.14 visi interesenti tiek laipni aicināti uz Platones pagasta "Zīlēniem", kur norisināsies mākslinieka Ģederta Eliasa 124. dzimšanas dienai veltīta akcija "Zīlēni zīmē dejo un dzied".

Latvijā un Eiropā viena no ievērojamākā mākslinieka dzimtas mājās "Zīlēni" norisināsies Jelgavas mākslas skolas audzēkņu plenērs, Jelgavas novada Lielplatones, Platones un Elejas jauktā kora "Sidrabe" un Platones pagasta deju kopas "Pali" koncerts; interesantus notikumus no brāļu Eliasu dzīves stāstīs Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja speciāliste Marija Kaupere.
Pasākuma apmeklētāji

varēs izmēģināt roku turot otu, sajust krāsu smaržu,

iemācīties kādu jaunu deju kopā ar "Paliem" vai uzdziedāt vienā korī ar "Sidrabi".

Tāpat būs iespēja baudīt cienastu no Zīlēnu saimnieces virtuves, sasildīties pie gardas zāļu tējas un vērtēt jauno mākslinieku svaigi tapušos darbus, kā arī dalīties ar idejām par turpmākajām norisēm "Zīlēnos".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu