Izstādē «Kara vīra liktenis» īpašs stāsts būs veltīts zirgam (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.lnvm.lv

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) atklāta izstāde «Kara vīra liktenis», kurā īpašs stāsts būs veltīts zirgam, informēja muze pārstāve Irīna Zeibārte. Izstāde skatāma līdz 14.oktobrim.

Izstādes hronoloģiskais ietvars ļauj salīdzināt karavīra bruņojumu, ekipējumu, guvumu un devumu no dzelzs laikmeta līdz pēdējam karam Latvijas teritorijā, no senlatviešu varoņa līdz 20.gadsimta tik daudzos formas tērpos karojušajam latviešu karavīram.

Apskatāmi gan arheoloģijas, etnogrāfijas, numismātikas priekšmeti, gan dokumenti un fotogrāfijas no LNVM bagātā krājuma. Daudzas no šīm lietām izstādītas pirmoreiz, piemēram, atsevišķi formas tērpi, arheoloģiskie un vēsturiskie ieroči, zīmējumi un gleznas, seni pergamenti, karavīru vēstules un dienasgrāmatas.

Daudzus gadsimtus karavīru uzticamākais balsts bija zirgs, no tā bieži vien bija atkarīga jātnieka dzīvība un slava. Latviešu folklorā tas lielākoties dēvēts par kumeliņu, kuru bāleliņš, kas jāj karā, no sirds lolo un mīl. Zirgam izstādē veltīts īpašs stāsts, norādīja Zeibārte.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu