Keramiķes Ilonas Romules izstāde Rīgas Porcelāna muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ilonu Romuli keramikā interesē iespēja izteikties trijās dimensijās, izmantojot grafisko un glezniecisko apjomu. Tradicionāli keramiķe strādā ar porcelānu. Romule papildina savus skulpturālos darbus ar smalku apgleznojumu virsglazūras tehnikā, veidojot plastiski izteiksmīgas kompozīcijas, kurās piedalās cilvēku, dzīvnieku un savdabīgu hibrīdu figūras.

Mākslinieces izvēlētajos motīvos figūras kārtojas formas un materiāla spēlē ar simboliem un raksturu situācijām. Jaunajā Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijā keramiķe turpina pilnveidot savu māksliniecisko rokrakstu, meklējot aizvien jaunas porcelāna formas un materiāla iespējas litofānijā.

Litofānija ir smalks porcelāns, tā materiālu raksturo māksliniece Ilona Romule. Tehniski tas izskatās tā: pamatmateriāls ir plāna caurspīdīgā porcelāna plāksne ar 1,5 mm augstu un uz iekšu vērstu reljefu. Tikai iedarbojoties uz to ar gaismu no otras puses, materiāls kļūst skaidri sakatāms atpazīstamā veidolā un attēlotās plakanās figūras iegūst formu.

Šis iluzorais efekts ir iespējams tikai strādājot ar vissmalkāko porcelānu.

Pirmoreiz māksliniece sāk strādāt ar Herenda rūpnīcas porcelānu pirms astoņpadsmit gadiem Starptautiskajā keramikas studijā Kečkemetā, Ungārijā, kur tapusi lielākā daļa Romules mākslas darbu, un keramike nekad nepieļauj paviršu attieksmi pret materiālu. Viņa tajā ieklausās, un porcelāns iesaka, diktē savus noteikumus, ikreiz piedāvājot jaunas tēla aprises, veidojot keramiķes Ilonas Romules īpašo māksliniecisko rokrakstu.

Izstāde Rīgas Porcelāna muzejā atvērta līdz 16.septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu