Solvitas Zāles jubilejas izstādes «Keramika»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

10. augustā plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks atklāta mākslinieces Solvitas Zāles jubilejas izstāde «Keramika».

Solvita Zāle kopš 1998. gada ir brīvmāksliniece, kurai vienmēr jaunas idejas rosina veidot arvien jaunus mākslas darbus. Pati māksliniece stāsta: «Daudzus savus darbus esmu darinājusi virpojuma tehnikā uz podnieka virpas, tomēr jāatzīst, ka šī senā keramiķu instrumenta iespējas joprojām nav izsmeltas. Man patīk virpojumā atklāt jaunas formu radīšanas nianses. Aizraujoša ir arī darbošanās ar plasta veidojumu. Virpotu vai atformētu trauku formu apvienojumi ar paliktņiem vai kādām detaļām, kas darinātas no brīvākiem plasta fragmentiem vai locījumiem, var izrādīties ļoti saistoši un interesanti. Esmu mēģinājusi apvienot dažādus paņēmienus, atklājot tieši formas nozīmi un daudzveidību, izmantojot dažādus materiālus. Formas papildinu ar dažādām faktūrām un smalkām glazūru niansēm. Formas izvēlos cilindriskas, apļa vai pusapaļa, apspēlējot un papildinot tās. Tāpat izmantoju ļoti dažādus materiālus – gaišo un tumšo akmens masu, kā arī mālu, bet glazūru pārsvarā izvēlos gaišu, gan matētu, gan arī spīdīgu. Nereti lietoju virsglazūru – zeltu, sudrabu. Šai izstādei izvēlējos dažāda perioda darbus, kuri darināti iepriekšminētajās tehnoloģijās, un papildinu to ar savu darbu fotogrāfijām.»

Solvita Zāle pēc Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļas beigšanas 1968. gadā sākusi strādāt Latvijas Mākslas fonda keramikas darbnīcā, veidojot jaunus etalonus ražošanai nelielām tirāžām, uzsverot etnogrāfiskās iezīmes. No 1978. līdz 1993. gadam strādājusi keramikas studijā «Logs», kā arī vairākkārt darbojusies Dzintaru radošajā namā Jūrmalā, tiekoties ar citu republiku keramiķiem. No 1994. līdz 1998. gadam strādājusi Ķīpsalas keramikas darbnīcā. Darbs radošajās grupās Dzintaru namā un darbs Ķīpsalā māksliniecei devis daudz jaunu impulsu un pieredzi tālākajam darbam.

Izstādēs Solvita Zāle piedalās jau kopš 1966. gada. Sarīkotas vairāk nekā desmit personālizstādes, veikti vairāki lieli pasūtījumi Rīgā, Maskavā, Sanktpēterburgā. Mākslinieces darbi eksponēti lietišķi dekoratīvās mākslas un keramikas izstādēs Rīgā, Tallinā, Kauņā, Maskavā, Pēterburgā, Francijā, Polijā, Itālijā. 2004. gadā piedalījusies izstādē Gaišie 80-tie, Sv. Pēterbaznīcā, Rīgā, bet 2006. gadā 42. Ģenerālās Asamblejas keramikas izstādēs (Rīga).
No 1976. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, 2003. gadā ieguvusi maģistra grādu vizuāli plastiskajā mākslā.

Solvitas Zāles jubilejas izstāde «Keramika» Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 2. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu