Aleksejs Naumovs glezno lielformāta ainavu – Ventas rumbu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētdien, 16. Jūnijā, Kuldīgā, Pilsētas dārzā vērojām īpašu notikumu – Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, gleznotājs Aleksejs Naumovs viesojās Kuldīgā, lai alla pirma tehnikā gleznotu lielformāta ainavu – Ventas rumbu, informē Kuldīgas Mākslinieku rezidences vadītāja Ilze Supe. Pārsteidzoši straujā tempā, 2 stundu un 15 minūšu laikā tapa viens no lielākajiem darbiem, kādu mākslinieks ir gleznojis – 1,5 m x 3 m.

Iespēja vērot mākslinieku darbībā ir unikāla pieredze, un, lai gleznas radīšanas procesu dokumentētu, tika piesaistīta operatora un montāžas režisora Aigara Sērmukša komanda. Tādēļ jau šovasar interesentiem būs iespēja izstādē Kuldīgā redzēt Alekseja Naumova radīto lielformāta gleznu, ko papildinās arī video klips par gleznas radīšanas procesu.

Mākslinieks atzina – tik straujā tempā vēl neviena glezna nav tapusi, neraugoties uz pastāvīgo rosību Pilsētas dārzā – tūristi, interesenti, filmas veidotāju komanda un bariņš cilvēku (kurus nevarētu nosaukt citā vārdā, kā vien par atbalstītājiem) neatstāja norises vietu, līdz darbs bija pabeigts. Gleznotājs bija atvērts komentāriem, brīžiem pat šķita, ka atsauksmes un spriedumi par paveikto tiek īpaši gaidīti. Skatoties uz ainavu dabā turpat līdzās un vērojot uzgleznoto, nāk prātā gaisma, un Aleksejs Naumovs tā arī saka: «Es cenšos rādīt gaismu.»

Saruna ar mākslinieku par šādu alla prima gleznošanas performanci Kuldīgā ar video klipa izveidi tika uzsākta jau gada sākumā Kuldīgas Mākslinieku rezidences programmas ietvaros. Sadarbību ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) Kuldīgas Mākslinieku rezidence iecerējusi vairākos projektos. Šobrīd LMA glezniecības nodaļas studenti viesojas Kuldīgā vasaras plenērā (izstādi būs iespējams apskatīt Kuldīgā, Pils ielā 2 piektdienās, sestdienās un svētdienās no 21. jūnija līdz 20. jūlijam). Savukārt augustā paredzēta radošo industriju darbnīca sadarbībā ar LMA modes dizaina studentiem. Kuldīgas Mākslinieku rezidences programmu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu