Elza Lāma: Šonedēļ visu Latviju ir pārņēmis «brigāžu vīruss» (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Šonedēļ Rīgā, Cēsīs, Rēzeknē, Carnikavā, Siguldā un Kuldīgā norisinās «Brigāžu nedēļa», kurā 31 uzņēmums, kas ieguva finansiālu atbalstu programmas «Brigāde» konkursā pavasarī, aicina uz atvērto durvju dienām. Kas īsti ir šīs «Brigādes», par kurām radošie cilvēki runā jau kopš 2010.gada, un kas interesants sagaidāms šonedēļ, uz nelielu sarunu aicināju Laikmetīgās mākslas centra runas dāmu - Elzu Lāmu.

TVNET: Izlikšos par pilnīgu nezinīti un lūgšu tevi paskaidrot - kas tā «Brigāde» tāda?

Elza Lāma: Programma «Brigāde» ir Laikmetīgās mākslas centra (LMC) iniciatīva ar mērķi iedvesmot un atbalstīt jaunus, radošus uzņēmumus, kuru ideja ir balstīta mākslā un kultūrā, atbilst sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības pamatprincipiem, ir ilgtspējīga un atrodas reālā vietā (nav virtuāls projekts).

«Brigāde» radās 2010. gadā - Rīga bija pilna tukšu skatlogu, kopējā atmosfēra pēc krīzes - depresīva.

Mums bija vēlme ko darīt lietas labā - iedvesmot iedzīvotājus darbībai un parādīt, ka māksla un kultūra ir perfekts cīņas instruments, lai izdzīvotu un dzīvotu, un lieliski sader ar uzņēmējdarbību.

Sadarbībā ar Sorosa fondu - Latvija organizējām izglītojošus pasākumus par radošas uzņēmējdarbības tēmām, kā arī rīkojām konkursu. 2010./2011. gadā mūsu kopīgi piešķirto grantu ieguva 12 «brigādes» jeb jaunie uzņēmumi - piemēram, «Mammu», «Buteljons», «Mājas svētība», «Hopp» u.c.

TVNET: Ja man ienāk prātā radoša ideja, piemēram, kāda pamesta veikala telpās ierīkot lietotu skaņuplašu veikalu, tad man jādara ... kas?

Elza Lāma: Jāraksta biznesa plāns! Attiecībā uz programmu «Brigāde» - otrais uzsaukums ir noslēdzies un tuvākajā laikā jauns konkurss netiks izsludināts. Mēs šobrīd plānojam turpināt «Brigādes» darbību kā izglītojošu platformu - dalīties ar pieredzi, kontaktiem, citām idejām un iedvesmot.

Esam tikušies ar «Atspērienu», kas piedāvā atbalstu jaunajiem uzņēmējiem, ir nesen aizsākta arī Valsts Kultūrkapitāla fonda radošās uzņēmējdarbības programma. Iespējas ir, telpas - noteikti ir; un «Brigāde» - lai gan šobrīd nevar piedāvāt finansiālu atbalstu - centīsies palīdzēt vismaz ar kontaktiem un idejām.

TVNET: Tā ir iespēja arī radošiem cilvēkiem no citām Latvijas pilsētām, ne tikai no Rīgas, vai ne?

Elza Lāma: Tieši tā! Ja pirmajā konkursā 2010. gadā mūsu mērķis bija iedzīvināt galvaspilsētas centru, tad otrajā konkursā mēs koncentrējāmies uz Rīgas apkaimēm un - reģioniem, kuru iedzīvotāji spridzināt spridzina tiešām radošas, trakas idejas.

Sadarbojāmies ar piecu pilsētu pašvaldībām - Cēsu, Rēzeknes, Carnikavas, Siguldas un Kuldīgas; tagad arī reģionos konkursi ir noslēgušies un ir iespējams apmeklēt jaunās brigādes. Piemēram, Siguldā ir radusies «Oma Bike Tūre» - velo aksesuāru veikaliņš, kas organizē velo ekskursijas gidu-senioru vadībā, vai, piemēram, Rēzeknē - bērnu kafejnīca «PiGaSus», Kuldīgā - ierakstu studija «Mio Records», Cēsīs - mākslas telpa «Mala», Carnikavā - radošā telpa māmiņām «Konča» u.c.

Foto: publicitātes

TVNET: Vai visi atbalstītie projekti turpina savu darbību arī šodien, vai ir bijuši arī ne tik veiksmīgi stāsti?

Elza Lāma: No pirmā konkursa savu darbību turpina gandrīz visi projekti - dažiem ir mainījušās telpas u.tml., tomēr vienīgā brigāde, kas savu darbību ir pārtraukusi pilnībā, ir «Mājas svētība», kuras stāstu, šķiet, jau visi zina.

«Mājas svētība» bija viena no brigādēm, ar kuras palīdzību radās Miera ielas republika - «Brigādes» atbalstu ieguva arī «Buteljons», «TAKA», «Hopp», kas toreiz arī darbojās Miera ielā.

Atskatoties uz notikumiem, pašas idejas autores ar sevis paveikto bija apmierinātas - tika radīta telpa, kur vietējiem iedzīvotājiem apmainīties zināšanām par un ap augiem, kā arī iegādāties vai atdot savu loloto puķi, vai arī - dodoties ceļojumā, atstāt savus mīļos zaļos draugus gādīgās rokās. Lai gan «Mājas svētība» telpas ir pametusi, tajās šobrīd dzīvo Jaunā teātra institūts!



Savukārt starp pārējām brigādēm ir īsti veiksmes stāsti - piemēram, «Mammu», «Elīna Dobele» («ZoFa»), «Buteljons». Eksports uz ārzemēm, jaunas produktu līnijas, visdažādākie pārsteigumi, par ko mums ir liels prieks.

TVNET: Pastāsti, lūdzu, par to, kas notiek šonedēļ.

Elza Lāma: Šonedēļ visu Latviju ir pārņēmis «brigāžu vīruss» - 31 jaunā iniciatīvā Rīgā, Cēsīs, Carnikavā, Rēzeknē, Kuldīgā un Siguldā oficiāli aicina uz atvērto durvju dienām! Ir iespēja ierakstīt savas dziesmas, piedalīties deju stundās, radīt putnu būrīšus no «recycled» materiāliem un locīt Siguldas spieķīšus, veidot papīru un rakstīt vēstules, konstruēt velosipēdus un doties veloekskursijās, utt.

Elza Lāma (otrā no kreisās)
Elza Lāma (otrā no kreisās) Foto: No personiskā arhīva

Notikumu ir tiešām daudz (visa programma ir mājaslapā www.brigade.lv) - un visa noslēgums ir paredzēts šo sestdien, 12. oktobrī, Gaujas ielā 5. Visi jaunie brigadieri rādīs un stāstīs par saviem uzņēmumiem, kā arī paredzēts īpašais viesis - radošās uzņēmējdarbības eksperte Johanna Skantze. Viņa stāstīs par savu pieredzi ar radošo uzņēmējdarbību Zviedrijā un starptautiskos projektos, kā arī par to, kādēļ ir jādzīvo pēc principa «Kör bara KÖR!» (Dari, vienkārši DARI!) (skat. resursus).

Par lekciju

Vēl - visu nedēļu notiek Instrumentu spēle: apmeklē brigādi, paņem karti un palūdz, lai brigadieris uzspiež zīmodziņu. Sakrāj vismaz 4 un piedalies izlozē - visas brigādes parūpējušās par oriģinālām dāvanām, kuras varēs saņemt 12.oktobrī.

Detalizētāka informācija - www.brigade.lv

TVNET: Interesanti, kā izpaudīsies iespēja ierakstīt savu dziesmu?

Elza Lāma: Iespēju ierakstīt savu dziesmu, savu melodiju, savu skaņu piedāvā divas no jaunajām brigādēm: to ir iespējams izdarīt Kuldīgā, studijā «Mio Records» (no līdz 9. oktobrim 15.00-19.00) un Siguldā «Siguldas radošajā industrijā» (piektdien no 10.00-17.00). Trešā ar mūziku saistītā brigāde ir «Dirty Deal Audio» - iespēja iepazīties ar šīs ierakstu studijas darbību būs vēl sestdien, 12. oktobrī, Gaujas ielā 5.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu