Mūžībā aizgājusi gleznotāja Nija Millere

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 25.janvārī, 81 gada vecumā mūžībā aizgājusi gleznotāja un pedagoģe Nija Millere, informē viņas ģimenes pārstāvis. Millere reālistiskās mākslas cienītāju atmiņā paliks kā gleznotāja, kura iedvesmu saviem darbiem allaž smēlusies dabā, turpinot latviešu klasiķu iedibinātās tradīcijas.

Skolēni viņu atcerēsies kā sirsnīgu un aizrautīgu tēlotājmākslas skolotāju, kas bērniem un jauniešiem mācīja ne tikai zīmēt, bet arī saprast mākslas valodu, sajust tās spēku un nozīmi ikviena cilvēka dzīvē.

Pēdējo dzīves cēlienu māksliniece aizvadīja Vidzemes piekrastes pilsētā Saulkrastos. Tur tapušas viņas marīnas jeb jūras ainavu gleznas, kuras attēlo Baltijas jūras skaistumu un skarbumu, emocionāli spēcīgi uzrunājot ikvienu, kam tuva Latvijas daba.

Milleres sirdij vistuvākā vienmēr bijusi ziedu pasaule. To apliecina viņas atstātais mantojums - klusās dabas ar krāšņām un daudzkrāsainām ziedu buķetēm.

Millere dzimusi 1932.gada 4.augustā, mācījusies Liepājas mākslas vidusskolas tēlniecības nodaļā, absolvējusi Latvijas Valsts mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu. Millere lielāko darba mūža daļu nostrādājusi par tēlotājmākslas skolotāju Rīgas 1.ģimnāzijā. Darbs un rūpes par ģimeni māksliniecei bija pirmajā vietā, tāpēc gleznošanai neatlika daudz laika. Milleres radošā dzīve aktīvi sākās 1994.gadā, kad viņa beidza darba gaitas skolā. Mākslinieces pirmā lielā personālizstāde notika 2007.gadā Melngalvju namā.

Atvadīšanās no Milleres notiks šo sestdien, 1.februārī, plkst.11. Mākslinieci izvadīs no 1. Meža kapu kapličas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu