Itālijā atrastas divas Gogēna un Bonāra gleznas (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Itālijā atrastas divas franču mākslinieku Pola Gogēna un Pjēra Bonāra gleznas, kas tikušas nozagtas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, trešdien paziņoja Kultūras ministrija. Miljoniem dolāru vērtās gleznas atradusi Itālijas policijas īpašā nodaļa, kas izmeklē ar kultūras mantojumu saistītās lietas.

Trešdien preses konferencē tiks sniegtas sīkākas ziņas.

Policija tad prezentēs arī jaunu aplikāciju viedtālruņiem un planšetdatoriem, kas «ļaus pilsoņiem aktīvi iesaistīties nozagtu mākslas darbu meklēšanā», iesūtot fotogrāfijas.

«Nelegālā mākslas tirgus apgrozījums ir ceturtais lielākais pasaulē, atpaliekot no ieroču, narkotiku un finanšu produktu tirdzniecības,» norādīja departamenta vadītājs Marjano Mosa.

Itālijai ir lielākā nozagto mākslas darbu datubāze pasaulē. Tajā iekļauti aptuveni 5,7 miljoni priekšmetu.

Gleznas gadiem ilgi karājušās fabrikas strādnieka virtuvē

Abas gleznas 40 gadus karājušās pie sienas kāda itāļu fabrikas strādnieka virtuvē, atklāj policija.

Gleznas, kuru kopējā vērtība ir vismaz 10,6 miljoni eiro, 1970. gadā tika nozagtas no kāda kolekcionāra mājas Londonā un ar vilcienu tika nogādātas Itālijā.

1975. gadā mašīnbūves kompānijas «Fiat» darbinieks, nenojaušot par gleznu izcelsmi, iegādājās tās atrasto mantu izsolē par 45 000 Itālijas liru (23 eiro). Kādu laiku tās atradās viņa miteklī Turīnā, bet pēc došanās pensijā viņš pārvācās uz Sicīliju un mākslas darbus ņēma līdzi.

Strādniekam radās aizdomas tikai tad, kad viņa dēls grāmatā ieraudzīja citu Gogēna darbu un norādīja uz līdzībām. Vīrietis sazinājās ar mākslas novērtētājiem, un beigu beigās tika iesaistīta policija.

Gogēna glezna «Fruits sur une table ou nature au petit chien» («Augļi uz galda jeb klusā daba ar mazu sunīti») gleznota 1889. gadā. Tās vērtība lēsta no desmit līdz 30 miljoniem eiro.

Savukārt Bonāra «La femme aux deux fauteuils» («Sieviete ar diviem atzveltnes krēsliem») ir vērta vismaz 600 000 eiro.

Divi vīrieši, kuri izlikās par signalizācijas uzstādītājiem, nozaga gleznas no mājas Rīdžentparka tuvumā. Viņi palūdza saimniecības vadītājai tasi tējas, bet, kad viņa atgriezās, vīrieši jau bija izņēmuši gleznas no rāmjiem un nozuduši.

«Tas ir neticams stāsts, brīnišķīgs atradums. Tas simbolizē visu smago darbu, ko Itālijas mākslas policija veikusi pēdējo gadu laikā,» sacīja Itālijas kultūras ministrs Dario Frančeskini.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu