Berlīnē atklāta vērienīga Ai Veivei izstāde

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Ceturtdien Berlīnē atklāta vērienīga ķīniešu disidenta Ai Veivei (Ai Weiwei) izstāde, kas būs apskatāma līdz 7. jūlijam. «Evidence» («Pierādījumi») ir līdz šim lielākā Ai izstāde. Izstāžu zālē «Martin-Gropius-Bau» tā aizņem 18 telpas, kā arī iekšpagalmu.

Apskatāmi gan speciāli izstādei radīti mākslas darbi un instalācijas, gan arī jau pazīstami darbi, kas vēl nav tikuši izrādīti Berlīnē.

Domājams, ka izstāde piesaistīs tūristus no visas Eiropas.

«Martin-Gropius-Bau» centrā būs apskatāmas divas lielas instalācijas. Pirmā veidota no 3500 «upes vēžiem» - tā ķīniešu interneta žargonā apzīmē valstī pastāvošo cenzūru. Ķīniešu valodā šis vārds skan līdzīgi «harmonizācijai», kas sasaucas ar Ķīnas līdera Hu Dzjiņtao idejām par «harmonisko sabiedrību».

Otrā izveidota no 6000 krēsliem.

«Tie simbolizē vienkāršo ķīniešu ģimeņu struktūru pēdējās desmitgadēs,» norāda Ai. Viņš piebilst, ka «dramatiski» mainījušās vērtības sabiedrībā.

56 gadus vecais Ai necer ierasties izstādē, jo 2011.gadā Ķīna atņēma viņam pasi. «Mans mīļākais eksponāts ir fakts, ka es nevaru būt klāt izstādē. Tas atspoguļo manu stāvokli,» uzsver mākslinieks.

2011.gadā Ai Veivei Ķīnā pavadīja ieslodzījumā 81 dienu. Kā soda iemesls tika minēta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, taču Ai un viņa atbalstītāji uzskata, ka tādā veidā ar viņu izrēķinājās par Ķīnas valdības kritizēšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu