«Stūra mājā» tiks atklāta mākslas izstāde «Draudzības (re)konstrukcija» (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros 1. maijā tiks atklāta starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde «Draudzības (re)konstrukcija», kurā piedalīsies mākslinieki no Ukrainas, Vācijas, Kosovas, Islandes, Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. Izstāde veidota mijiedarbībā ar šā brīža vispārējo politisko kontekstu īpaši zīmīgā atrašanās vietā – bijušajā VDK ēkā jeb Stūra mājā Rīgā kā daļa no projekta «STŪRA MĀJA. Lieta Nr. 1914/2014».

Izstādē «Draudzības (re)konstrukcija» tiks aktualizētas un mākslinieciskiem paņēmieniem pētītas situācijas, kurās lielvaru pārstāvji noslēdz «draudzību» ar mazākām valstīm un sabiedrības grupām, kā tas notika, piemēram, PSRS lielajā «tautu draudzībā» vai ASV militārajā klātbūtnē Īslandē. Šīm un citām situācijām katrai ir raksturīga īpaša sadzīves atmosfēra, kas savas pēdas atstājusi gan cilvēku mentalitātē, gan arī viņu apdzīvotajā vidē.

Daudzi no mākslas darbiem izstādē «Draudzības (re)konstrukcija» ir saistīti ar traumu, represiju un vardarbības tematiku, tajos atspoguļoti politiski notikumi, personīgas pieredzes un to mijiedarbība. Caur stāstījumu, ironiju un ziņkāri izstāde iesaistīs skatītājus, aicinot tos padomāt par šā brīža ģeopolitiskās situācijas sarežģītību, robežām un draudzības nozīmi.

Izstādē «Draudzības (re)konstrukcija» piedalās Daniels Fukss un Geo Fuksa (Daniel & Geo Fuchs, DE), Nikita Kadans (Nikita Kadan, UA), Sandra Krastiņa un Kristaps Epners (LV), Albans Muja (Alban Muja, KV), apvienība «ORBĪTA» (LV), Tanels Randers (Tanel Rander, EE), Spessi (Sigirtours Halbjernsons, IS) & Ēriks Posers (Erik Pauser, SE), Nomeda un Ģedimins Urboni (Nomeda & Gediminas Urbonas, LT), Jūhans Vernts un Monika Marklingere (Johan Waerndt & Monika Marklinger, SE) un Helēna Vikstrema (Helena Wikström, SE).

Foto: publicitātes

Izstādes kuratori ir mākslas zinātnieces Inese Baranovska un Aisa Sigurjonsdotira (Æsa Sigurjónsdóttir, IS), Inga Lāce, Kārlis Vērpe un Kitija Vasiļjeva. Izstādi organizē biedrība «Mākslas telpa».

Elza Lāma, M. 29152346, E. elza@makslastelpa.net

Par Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu STŪRA MĀJA. Lieta Nr. 1914/2014:

VDK ēka jeb Stūra māja Latvijas okupācijas piecdesmitgadē kļuva par totalitārās varas spilgtāko simbolu, un tā joprojām ir pagājušā – totālo karu, masu represiju un genocīda – gadsimta relikts 21. gadsimta Rīgā. 2014. gads ir īstais brīdis, lai mainītu Stūra mājas likteni, lai atvērtu durvis un saskartos ar ēkā ieslēgto pieredzi, likteņiem, tos pilnībā apzinoties, izprotot un pārradot.

Stūra māja būs atvērta no 1. maija līdz 19. oktobrim, piedāvājot apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto ekspozīciju (ieeja bez maksas), ekskursiju «Čekas pagrabos» gida pavadībā un piecas izstādes – «Draudzības (re)konstrukcija», «Latvieša koferis», «Par spīti visam», «10 lietu stāsti par cilvēku un varu» un «Liktens lietu muzejs», kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē, kuras joprojām iespaido mūsu šodienas apziņu.

DARBA LAIKI 01.05.–19.10.2014.

Pirmdienās 10:00–16:00
Otrdienās–slēgts
Trešdienās 10:00–20:00
Ceturtdienās–svētdienās 10:00–18:00

BIĻEŠU CENAS
Piecu izstāžu apmeklējums: EUR 5
Ekskursija ar gidu «Čekas pagrabos»: EUR 5
Pensionāriem, skolēniem un studentiem, uzrādot apliecību, – EUR 2
Ģimenes biļete (2 pieaugušie no 18 gadu vecuma + 2 bērni) – EUR 10
Politiski represētajām personām, nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem līdz 7 gadu vecumam, bērniem bāreņiem, skolotājiem, kas pavada skolēnu grupu, grupu vadītājiem (gidiem) – bez maksas.

Biļetes varēs iegādāties kasē Stūra mājas pagalmā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu