Izstādi SKAN II papildina trīs Evelīnas Deičmanes jaundarbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Rīga 2014» skaņu mākslas izstādi «SKAN II» papildinājuši trīs mākslinieces Evelīnas Deičmanes jaundarbi no sērijas «Skurstenis». Izstādi rīko nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība «Skaņu Mežs» sadarbībā ar nodibinājumu «Rīga 2014» un EUNIC, un tās trešais un noslēdzošais posms ir apskatāms LU Botāniskajā dārzā, kā arī Kalnciema kvartāla galerijā līdz 24. augustam.

Pirmā kinētiskā skulptūra no Evelīnas Deičmanes darbu cikla «Skurstenis» tika iekļauta SKAN II ekspozīcijā jau no 1. jūlija, savukārt atlikušie trīs objekti izstādi papildinājuši tikai nupat. «Skurstenis» ir tumši poētisks un emocionāli vērienīgs darbu cikls, kas tiecas ieskatīties Rīgas un to iedzīvotāju vēsturē caur arhitektūras, atmiņu un iedomātu stāstu prizmu. «Skurstenis» tapis sadarbībā ar mākslinieci Rasu Jansoni, savukārt tam nepieciešamā izpēte tika veikta, konsultējoties ar vietējo arhitektu un arhitektūras zinātāju Pēteri Blūmu. Darbu producējusi biedrība «Skaņu Mežs» sadarbībā ar Laikmetīgās Mākslas Centru.

Pati Deičmane darbu raksturo sekojoši: «Četrumuižu stāsts cauri laikiem un cilvēku likteņiem. Domājot par to, kādas ir Pārdaugavas muižas cilvēku uztverē. Muižas, kas savus ziedu laikus ir pārdzīvojušas, šobrīd bieži vien atgādina mirušus, iekšpusvērstus ķermeņus. Varbūt pagātne var atdzīvoties ne tikai arhīvu un bibliotēku telpās, bet turpat – tieši pie muižas sienas ielas malā. Iedzīvinātais pavediens - kinētiskas skaņu instalācijas, stingri iesakņotas tagadnē kā kustīgas un skanošas muižu «piebūves».

Evelīna Deičmane

Evelīna Deičmane (1978.g.) dzīvo un strādā Rīgā un Berlīnē. Viņas daiļrades jomas ir skaņu māksla, videomāksla, fotogrāfija un multimediju instalācijas. Kā multimediju māksliniece Evelīna Deičmane pārstāvēja Latviju 53.Venēcijas biennālē 2009. gadā. Viņas mākslasdarbi izstādīti daudzās starptautiskās izstādēs, tostarp 15. Sidnejas biennālē (2006.g.), 2. Maskavas biennālē (2007.g.), «Manifesta 7» (2008.g.) un 12. Kairas biennālē (2010.g.). Evelīna Deičmane savos darbos izmanto dažādas tehnikas, eksperimentējot ar skaņu un vizuālus elementus. Viņas konceptuālo pieeju raksturo eksistenciālas sajūtas un cilvēku pieredze, radot telpu, kur sāpes saskaras ar laimi, bet drāma tiek izkliedēta humorā.

Izstādes SKAN II trešais un noslēdzošais posms vēl ir apskatāms līdz 24. augustam. Tajā piedalās: Maikls Dž. Šūmahers (Michael J. Schumacher) – ASV, Voldemārs Johansons – Latvija, Eli Keslers (Eli Keszler) – ASV, Jans-Peters E.R. Zontāgs un Edvīns van der Heide (Jan-Peter E.R. Sonntag, Edwin van der Heide), Dāvids Helbihs (David Helbich) – Vācija, Evelīna Deičmane – Latvija, Makss Īstlijs (Max Eastley) -Lielbritānija, Anke Ekarda (Anke Eckardt) – Vācija, Kristians Skjots (Christian Skjødt) – Dānija, Heimo Latners (Heimo Lattner) un Judīte Lauba (Judith Laub).

Izstādes galvenie atbalstītāji ir Nodibinājums Rīga 2014, EUNIC (Eiropas Savienības Nacionālo kultūras institūtu tīkls), Lielbritānijas Padome, Dānijas Kultūras institūts, Francijas Institūts, Gētes institūts Rīgā, Ziemeļu ministru padomes birojs, Austrijas vēstniecība, Mondriāna fonds un Eiropas Savienības programma «Kultūra».

Botāniskā dārza ekspozīcijas darba laiki: trešdiena – svētdiena 13-18 (Botāniskā dārza ieejas maksa pieaugušajiem – 3 EUR) . Darba laiki Eli Keslera darba ekspozīcijai Kalnciema kvartāla galerijā: pirmdiena – sestdiena 13-18 (ieeja bez maksas).

www.skanumezs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu