Rīgā būs skatāma līdz šim plašākā Gustava Kluča darbu izstāde (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No sestdienas, 23.augusta, līdz 26.oktobrim Latvijas nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls» būs skatāma līdz šim plašākā izcilā latviešu izcelsmes mākslinieka Gustava Kluča darbu izstāde «Kāda eksperimenta anatomija».

«Gustava Kluča personība Latvijai un latviešiem ir ļoti nozīmīga ar to, ka tas ir vārds, ko patiešām pazīst visā pasaulē. Izstādes veidotāji vēlas mainīt situācija, ka Rietumu pasaulē Kluča vārdu zina labāk nekā Latvijā,» stāsta izstādes kuratore Iveta Derkusova, piebilstot, «nenoliedzami Kluča vārdu visu laiku ir pavadījusi duālā situācija ar viņa iesaisti Padomju Krievijas mākslas vidē, kas ietver arī sadarbību ar totalitāro režīmu.»

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā tapusī izstāde aicina paskatīties, kas ir tās kvalitātes viņa mākslā, kas stāv pāri laikam aicina pieņemt Gustava Kluča mantojumu tādu, kāds tas ir – rēķinoties ar sarežģīto vēsturisko kontekstu.

Izstāde ir pilnīga mākslinieka darbu retrospekcija, sākot no 1918. gada līdz pat mākslinieka nāvei 1938.gadā. No šiem aptuveni 250 darbiem, kas būs eksponēti izstādē, no citiem Eiropas muzejiem uz Latviju atceļojuši apmēram 30 priekšmeti.

Ar šo Gustava Kluča darbu izstādi Latvijas nacionālais mākslas muzejs ieiet Eiropas mēroga lielo krievu avangarda izstāžu sarakstā. Šī izstāde ir vismaz Eiropas mērogā unikāls notikums, par ko ir ļoti liela interese avangarda speciālistu vidū, jo vienkopus redzēt Gustava Kluča darbus tādā retrospektīvā skatā cauri visam laikam – tas nenotiek katru gadu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. «Rīga 2014» programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

Izstādes atklāšana 22. augustā plkst.17.00.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu