Jūrmalas pilsētas muzejā atklās izstādi «Baltijas jūra - apdraudēta dzīvā vide»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 26.augustā, plkst.17 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta Francijas institūta piedāvātā populārzinātniskā izstāde «Baltijas jūra - apdraudētā dzīvā vide», informēja Francijas institūta pārstāve Sandra Urtane.

Turpinot jau pirms vairākiem gadiem sākto tradīciju, Francijas institūts Latvijas skatītajiem piedāvās populārzinātniskas afišu izstādes, kas veltītas vides daudzveidības un dabas mantojuma aizsardzības tēmai.

2013.gadu UNESCO bija pasludinājis par ūdens sadarbības gadu, un tā laikā Francijas institūts izveidoja Baltijas jūrai veltītu izstādi ar nosaukumu «Baltijas jūra - apdraudēta dzīvā vide». Pirmo reizi tā tika izrādīta interesentiem Francijas institūta telpās Rīgā 2013.gada nogalē. No 2014.gada marta izstāde ceļo pa Latviju, un nākamā tās pieturvieta būs Jūrmalas pilsētas muzejs.

Baltijas jūra ir visjaunākā mūsu planētas jūra, un vienlaikus tā ir arī viena no lielākajām iesāļajām ūdenstilpēm (ar zemu sāls saturu). Baltijas jūra - neparasts saldūdens un retu jūras sugu apvienojums - ir īpaši neaizsargāta pret vides izmaiņām, tās ekosistēmai nav bijis pietiekami daudz laika, lai attīstītu noturību pret intensīvu darbību. Zveja, kuģošana, lauksaimniecība un citas saimnieciskas darbības ik dienu ietekmē Baltijas jūru. Atrast līdzsvaru starp ekonomikas, sabiedrības un vides kvalitāti - tāds ir izaicinājums, ar ko saskaras Baltijas jūras reģiona valstu valdības.

Izstādē caur fotogrāfijām un paskaidrojošiem tekstiem parādīta daudzveidīgā Baltijas jūras seja, vides fauna un flora, pašreizējā stāvokļa cēloņi un ietekme uz vidi pietiekami ilgā termiņā. Kuģošana, jūras satiksme, zveja, vēja ģeneratoru parki, energoresursu ieguve, tūrisms, izklaide un citas cilvēka darbības izpausmes - visa šī daudzveidība ietekmē jūras vidi. Vēsture un Baltijas jūras stratēģiski nozīmīgais ģeopolitiskais stāvoklis ņem virsroku pār apdraudēto dzīvo vidi.

Izstāde «Baltijas jūra - apdraudētā dzīvā vide» Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 14.septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu