Apskatāma Baltijas ceļa 25.gadadienai veltīta izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) ekspozīcijas un izstāžu telpās Rīgā, Brīvības ielā 32, no 21. augusta līdz 12. septembrim būs aplūkojama jaunizveidotā ceļojošā izstāde, kas veltīta Baltijas ceļa 25. gadadienai, informē LNVM pārstāve Rudīte Menģelsone. Izstāde vēsturiskā retrospekcijā atspoguļo Molotova-Ribentropa pakta un tā slepeno papildprotokolu sekas Baltijas valstīs.

1939. gada 23. augustā noslēgtais PSRS un Vācijas līgums (Molotova-Ribentropa pakts) un slepenā vienošanās par Austrumeiropas sadalīšanu starp Hitlera un Staļina vadītajiem totalitārajiem režīmiem Baltijas valstis vienoja jaunā likteņkopībā - 1940.gada jūnijā gandrīz vienlaicīgi visas trīs valstis tika okupētas, tās izpostīja PSRS-Vācijas karš, iedzīvotāji cieta totalitāro režīmu represijās, un vairāki simti tūkstošu baltiešu patvērumu rada rietumvalstīs.

Piecdesmit gadus vēlāk Baltijas tautu neformālo kustību līderi 1989. gada maijā vēl PSRS okupācijas apstākļos pirmo reizi pulcējās Baltijas asamblejā, un tā paša gada 23.augustā ar rokās sadevušos cilvēku ķēdi no Viļņas līdz Tallinai simboliski tika atjaunota Baltijas valstu vienotība, pasvītrojot, ka trīs valstu neatkarība nelikumīgi iznīcināta Hitlera un Staļina vienošanās rezultātā. Šī latviešu, lietuviešu un igauņu solidaritātes izpausme ir kļuvusi par Baltijas valstu kopīgu atpazīšanas zīmi.

Izstādes vadmotīvs ir Baltijas tautu vēsturiskais gājums un izlēmība izšķirīgos brīžos, tām drosmīgi iestājoties par savām tiesībām. Tajā sniegtā informācija un ilustratīvais materiāls ataino gan visām trim tautām kopīgo - neatkarīgu valstu proklamēšanu 1918.gadā, savstarpējās sadarbības centienus 20. gadsimta 20.-30.gados, padomju okupācijas laiku -, gan arī sniedz detalizētāku ieskatu Latvijas vēstures būtiskajos notikumos laikā no 1918. līdz 1990. gadam, kad tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Izstādes veidošanā izmantotas fotogrāfijas, dokumenti, plakāti un citi LNVM krājuma materiāli.

Pēc eksponēšanas LNVM izstāde ceļos uz Latvijas reģioniem - Liepāju, Valmieru, Rēzekni un Aizkraukli -, kur notiks semināri vēstures skolotājiem. Tajos piedalīsies LNVM un Latvijas Nacionālā arhīva speciālisti.

Izstāde tapusi valsts finansētajā Baltijas ceļa 25. gadadienas svinību programmā. Projekta sadarbības partneris ir Latvijas Nacionālais arhīvs.

Ceļojošā izstāde «Baltijas Brīvības ceļš» papildina jau agrāk izveidoto LNVM mobilo izstāžu klāstu. Tā ir devītā izstāde par latviešu tautas un Latvijas valsts vēstures tēmām, ko muzejs par simbolisku samaksu piedāvā eksponēšanai skolām, bibliotēkām un citām sabiedriskām iestādēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu