Veicot izrakumus Esplanādē, japāņu mākslinieks Rīgā veido interaktīvu instalāciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā, Esplanādē, vairākas dienas notiek izrakumi, kuros japāņu mākslinieks Nišī Masāki un latviešu jaunie mākslinieki Andris Maračkovsks un Ernests Šteinboks veido interaktīvu instalāciju, atklājot zemes slāņus un priekšmetu paliekas, kuras nogulējušas zemē un kurās var izlasīt Rīgas pilsētas vēstures stāstus. Kā informē projekta rīkotāju pārstāvis Jāzeps Bikše, no 3. septembra līdz 6. septembrim mākslinieki veidos komunikāciju ar sabiedrību, un izraktajā bedrē tiks atvērta pazemes stāstu skola. Bedrē tiks aicināti skolēni, vēstures studenti un vēsturnieki.

Toties 6. septembrī, «Baltās nakts» laikā, meistardarbnīca noslēgsies, pusnaktī bedri aizberot.

Kā norāda projekta rīkotāji, Masāki radītā māksla balansē starp radīšanu un neradīšanu, un šis būs viens no daudzajiem zem zemes apraktajiem mākslas darbiem.

«Masāki ir Japānas mūsdienu mākslas klasika, un meistardarbnīcā radītā instalācija Rīgā ir notikums Latvijas mākslas dzīvē,» izsakās viens no notikuma organizatoriem, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikše.

Japāņu mākslinieks savā radošajā praksē izmanto plašu klāstu netradicionālu metožu, lai tīri praktiskā veidā noskaidrotu mijiedarbību starp dažādiem mākslīgi radītiem objektiem un dabu. Viena no viņa tehnikām ir apglabāt priekšmetus līdz pat vairākiem gadiem, tā piešķirot virsmai jaunu faktūru.

Mākslinieks ir piedalījies daudzās starptautiskās izstādēs, piemēram, «Echigo Tsumari» triennālē Japānā. Viņa darbi atrodas Francijā, ASV, Indijā un citviet pasaulē.

Masāki meistardarbnīca norisinās līdz 6.septembrim. Meistardarbnīca ir sadarbības projekts starp Latviju un Japānu un ir starp Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu