Koka Rīga paplašinās Lāčplēša ielas virzienā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.aboltinsag.lv

Piektdien, 12. septembrī, plkst.12 Rīgā, Lāčplēša ielā 55, notiks rekonstruētās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēkas Eiropas atklāšana un grāmatas «Koka māja. Wooden House» atvēršana. Kā informē Zaigas Gailes biroja pārstāve Liene Zemīte, pasākums notiks Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā un tajā piedalīsies starptautiskās pieminekļu aizsardzības organizācijas «Europa Nostra» delegācija.

Saskatot Rīgas koka arhitektūras mantojuma arhitektonisko un kultūrvēsturisko vērtību, 2000. gadā «Europa Nostra» piedāvāja finansiālu un profesionālu atbalstu Rīgas vēsturiskās koka apbūves saglabāšanas aktualizēšanā un īstenošanā un ierosināja Rīgas pilsētai kopīgiem spēkiem atjaunot kādu vērtīgu koka māju pilsētas centrā. Tika izveidota biedrība «Latvia Nostra», kuras dibinātāji ir Dānijas Kultūras institūta direktore Rike Helmsa, «Berga Bazāra» līdzīpašniece mākslas vēsturniece Ieva Laukers, arhitekti Pēteris Blūms, Juris Dambis un Gaile, un atjaunošanai izraudzīta ēka Lāčplēša ielā 55, kas celta 1819. gadā kā Katrīnas skola.

Starptautiskā sadarbības projekta mērķis bija izcelt Rīgas koka arhitektūras unikālās īpašības un mainīt sabiedrības attieksmi pret koka mantojumu, kā arī demonstrēt mūsdienīgu pieeju vecu koka ēku rekonstrukcijā un restaurācijā.

Arhitektes Gailes birojs 2001.gadā izstrādāja skolas ēkas atjaunošanas projektu, desmit gadu laikā tas divas reizes tika pārskatīts un aktualizēts, līdz 2011. gadā saņēma Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, un sākās atjaunošanas darbi. Ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2013. gada decembrī, un 2014. gada maijā Latvijas arhitektūras gada skatē projekts ieguva Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu - žūrija novērtēja tā konceptuālo ieceri un realizāciju kā jūtīgu un pārlaicīgu visaugstākā līmeņa arhitektūras darbu.

Foto: www.aboltinsag.lv

Skolas ēkas vēsture un atdzimšana dokumentēta grāmatā «Koka māja. Wooden House». Grāmatā apkopoti stāsti un vizuālas liecības par skolu un dzīvi tajā no Katrīnas skolas laikiem līdz rekonstrukcijai - Rīgas un Tartu arhīvu materiāli, ēkas oriģinālie rasējumi, dažādu laiku ēkas uzmērījumi, plāni, zīmējumi, dokumenti, fotogrāfijas, bijušo un tagadējo audzēkņu un pedagogu atmiņas un mācību darbu reprodukcijas, «Europa Nostra» dalībnieku vēstules - akcentējot ēkas vietu Rīgas kultūrtelpā un lomu Eiropas arhitektūras kontekstā. Gailes detalizēti aprakstītā ēkas atjaunošanas projekta koncepcija un gaita atklāj arhitektes biroja darba filozofiju un piedāvā metodisku materiālu arhitektūras mantojuma saglabāšanā.

Grāmatas tekstu autori ir Gaile, Zemīte, Anita Čerpinska, Anita Vanaga un Jānis Borgs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu