Pie Nacionālās bibliotēkas atklās mākslas objektu «Lielā vāze»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Īstenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu «Māksla publiskā telpā», 10. novembrī plkst.12 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklās mākslinieka Ojāra Pētersona lielformāta mākslas darbu «Lielā vāze», pastāstīja Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva. Mākslas objekts «Lielā vāze» ir viens veselums, kas sadalīts divās daļās. Lielākā no tām atradīsies pie Gaismas pils, bet otra Rīgas pilsētvidē tiks uzstādīta 2015. gadā.

«Jebkurš varēs domās tās savienot kopā, piepildot ar savu saturu,» uzsvēra mākslinieks. «Mākslas objekta tapšanas iedvesmas avots ir Garlība Helviga Merķeļa grāmata «Vidzemes senatne«.»

«Mākslas darbam iespējamas daudzas interpretācijas. LNB direktors Andris Vilks teicis, ka tās klasiskā forma ir sveiciens Aleksandrijas bibliotēkai, kura līdzās mūsu Gaismas pilij ir viena no divām pasaules bibliotēkām, kuras saņēmušas īpašu UNESCO atzinību,» pastāstīja programmas kuratore Helēna Demakova. Pēc viņas teiktā, vāzes raupjā iekšpuse it kā simbolizē latviešu saknes laukos, savukārt tās ārpuse norāda uz eiropeiskās kultūras uzslāņojumu un pieredzi, ko apliecina arī vāzes forma.

Mākslas darbs «Lielā vāze» bija viens no godalgotajiem projektiem fonda rīkotajā konkursā «Rīga smaida» 2013. gada pavasarī. Mākslas darbus LNB ārtelpā izvērtēja LNB mākslas ekspertu komisija, taču gala vārds piederēja arhitektam Gunāram Birkertam. Arhitekts šo darbu esot saskaņojis.

Objekta «Lielā vāze» arējā virsma noklāta ar keramisku mozaīku, kas veido tekstu - uz katras no vairāk nekā 14 000 keramikas plāksnītēm izvietots viens burts. Objekta daļa, kura atrodas pie LNB, sver 15,5 tonnas.

Par mākslinieku

Mākslinieks Pētersons 1980. gadā ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļu un kopš 1990.gada ir pasniedzējs LMA Vizuālās komunikācijas nodaļā. Pētersonam ir liela pieredze publisku mākslas darbu tapšanā Latvijā, Somijā, Zviedrijā un Vācijā. 2014.gada augustā tika atklāta viņa oranžā skulptūra «Tilts pāri jūrai» Vācijas pilsētā Ekernferdē, kas arī sastāv no divām daļām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu