Ekspozīcija Venēcijas biennālē būs veltīta garāžu fenomenam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Katrīna Neiburga

56. Venēcijas mākslas biennālē Latvijas ekspozīcija būs veltīta Latvijas vīriešu garāžu darbnīcu fenomenam. Biennālē Latviju pārstāvēs biedrības «Laikmetīgās mākslas centrs» iesniegtā ekspozīcijas ideja, ko īstenos mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

«Vīriešiem patīk brīvo laiku pavadīt dārza mājā vai garāžā iekārtotās hobiju darbnīcās. Abi mākslinieki Venēcijas biennāles starptautiskajam skatītājam piedāvās iespēju ielūkoties vienā no slēptākajiem nostūriem «vidējā latviešu vīrieša» personīgās dzīves telpā,» paziņojumā medijiem raksta kurators Kaspars Vanags.

Pagājušā gada rudenī Neiburga ar mediju starpniecību vērsās pie sabiedrības, aicinot atsaukties pašdarbniekus, kas būtu ar mieru izrādīt savas garāžas un darbnīcas. Uz sludinājumu atsaucās desmitiem šādu mājas darbnīcu inovatoru un viņu ģimenes no visas Latvijas. Māksliniece kopā ar operatoru līdz šim apbraukājusi un intervējusi 18 no tiem. Savukārt Eglītis pašrocīgi veido tēlniecisku būvju sistēmas instalāciju, kas veidos šī savdabīgā vīriešu mikrokosmosa «atlējumu» un kurā tiks projicēti Neiburgas videoinstalāciju fragmenti.

Vērienīgā mākslas darba apjoma dēļ un nolūkā nodrošināt labāko izpildījumu ekspozīcija vispirms tiks uzbūvēta un marķēta Latvijā. Tad to nojauks, lai nogādātu Venēcijā un atkārtoti uzceltu Latvijas paviljonā. Mākslas darba radīšanā iesaistījušies vēl vairāki starptautiski un Latvijā augsti novērtēti mākslinieki - arhitekts Austris Mailītis, mūziķi Jānis Šipkēvics jeb Šipsi un Andris Indāns, grafiskā dizaina autors Edgars Zvirgzdiņš, kā arī zēnu un vīru kori.

Mākslinieki Neiburga un Eglītis kopā ar kultūras ministri Daci Melbārdi un Laikmetīgās mākslas centra vadītāju Solvitu Kresi 4. martā oficiālā preses konferencē prezentēs Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona konceptuālo ideju, nosaukumu, kā arī sniegs ieskatu projekta norisē.

Latvijas paviljona pasūtītājs ir Kultūras ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu