Iedibināta «kim?» Rezidences balva

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar mērķi stiprināt Latvijas daudzsološo un reizē jau starptautisko pieredzi guvušo laikmetīgās mākslas pārstāvju - mākslinieku - profesionālās prasmes, konkurētspēju un starptautisko sadarbību, kā arī sekmēt Latvijas mākslas atpazīstamību, laikmetīgās mākslas centrs «kim?» sadarbībā ar KW Laikmetīgās mākslas institūtu Berlīnē iedibinājis «kim?» Rezidences balvu, liecina «kim?» mājaslapā publicētā informācija.

Balvas ieguvēja paziņošanas ceremonija norisināsies 27. februārī plkst.18 Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā.

Ikgadējā «kim?» Rezidences balva ļaus daudzsološam Latvijas māksliniekam vai divu mākslinieku apvienībai piedalīties rezidences programmā vienā no «kim?» partnerorganizācijām. Pirmās «kim?» Rezidences balvas ieguvējs 2015. gada pavasarī pavadīs divus mēnešus - no 15. maija līdz 15. jūlijam - KW Laikmetīgās mākslas institūtā Berlīnē. 2016.gadā «kim?» laikmetīgās mākslas centrs starptautiskas žūrijas izvēlētam uzvarētājam sniegs iespēju atrasties rezidencē ISCP Starptautiskajā darbnīcu un kuratoru programmā Ņujorkā un 2017. gadā - «Gasworks» izstāžu, darbnīcu un starptautisko rezidenču programmā Londonā. Trīs gadu rezidenču cikls noslēgsies Latvijas simtgadē - 2018. gadā ar rezidentu kopizstādi Rīgā Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās «kim?» programmas «21. gadsimts. Mākslinieks kustībā» laikā.

2014. gada rudenī «kim?» Laikmetīgās mākslas centrs balvas pirmajai kārtai nominēja deviņus māksliniekus, kas atbilst «kim?» Rezidences balvas kritērijiem: aktīvi piedalās izstādēs un ar tām saistītos pasākumos Latvijā un ārvalstīs, ir vecumā līdz 40 gadiem un pēdējo piecu gadu laikā ir piedalījies vismaz vienā «kim?» veidotā projektā.

Rezultātus apkopojot, 2015. gada janvārī kļuva zināmi pieci «kim?» Rezidences balvas finālisti - Ieva Epnere, Kaspars Groševs, Darja Meļņikova, Mika Mitrēvica & Kristīnes Kursišas radošā apvienība un Krišs Salmanis.

Mākslinieku portfolio izskatīja «kim?» Rezidences balvas starptautiskā žūrija.

Adela Javica, 2015. gada rezidences - KW Laikmetīgās mākslas institūta Berlīnē - Rezidenču programmas vadītāja 2015. gada februārī būs Rīgā, lai tiktos ar visiem pieciem nominantiem. Viņa apmeklēs māksliniekus darbnīcās, lai pēc tam kopā ar «kim?» Rezidences balvas žūrijas locekļiem un «kim?» laikmetīgās mākslas centru pieņemtu galīgo lēmumu.

«19. gadsimta un 20. gadsimta mijā Latvijas mākslinieki un kultūras darbinieki, alkstot pēc augstākas raudzes kultūras un profesionāla piepildījuma, burtiski kājām izstaigāja Vakareiropas kultūras mekas - dienas vadīja muzejos un galerijās, ar neizskaidrojamu degsmi pētīja un pirmatklāja, pārtiekot lielākoties no iedvesmas. Šodien, 21. gadsimtā, ir cita rakstura vākšanas, uzkrāšanas un bada izjūtas, tomēr vēlme pārvietoties, lai iedvesmotos un pieredzētu, nav mainījusies,» norāda balvas iedibinātāji.

KW Laikmetīgās mākslas institūts Berlīnē ir vieta laikmetīgās mākslas radīšanai un izstādīšanai, kur tiek formulēti un apspriesti būtiski mūsdienu jautājumi. KW ļauj iepazīt vietējo un starptautisko laikmetīgo kultūru, kā arī attīstīt to, sadarbojoties ar citiem māksliniekiem un institūcijām vai izpildot pasūtījumus. KW ēku komplekss Berlīnes centrā ietver gan izstāžu zāles, pasākumu un darba telpas, kafejnīcu, mākslinieku studijas - dzīvokļus un darbnīcas. KW darbības pamatā ir izstādes un intensīva to pavadošo pasākumu programma, KW ir Berlīnes Biennāles organizētājs.

«kim?» Rezidences balvas 2015. gada uzvarētājs tiks uzņemts «KW rezidencies» programmā, kas aicina māksliniekus divus līdz sešus mēnešus uzturēties vienā no institūta dzīvokļiem, izmantot kompleksā ietilpstošo darbnīcu un sadarbībā ar KW kuratoriem papildināt institūta programmu. Programmas «KW residencies» mērķis ir veicināt jaunu mākslas darbu tapšanu un aktivitātes saistībā ar dažādām institūta programmām. KW piedāvā izmantot savu infrastruktūru un visdažādākos resursus. Katrs rezidents rada publiski apskatāmu rezultātu - vai tas būtu aplūkojams KW pavadītajā laikā vai arī kādā vēlākā šeit attīstītā projekta veidošanas brīdī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu