Parīzē skatāma mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Garda/Rīga 2014

Parīzē būs skatāma latviešu mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstāde «Ne no kurienes», pavēstīja projekta pārstāve Anda Boluža. Izstāde no 30. marta līdz 15. aprīlim notiks Nacionālās rūpniecības veicināšanas biedrības telpās Parīzē (Société pour l’Encouragement de l’Industrie Nationale, SEIN).

Gabrāna izstādes «Ne no kurienes» centrā ir skulptūras, kas veidotas, izkausētu plastmasu ielejot aukstā ūdenī. Šī vienkāršā fizikālā procesa rezultātā spontāni rodas sarežģītas formas. Princips ir līdzīgs tam, kā saulgriežu naktī tiek lietas laimes. Formveides process ir dabai tuvs, tādēļ objektos viegli saskatīt organiskas formas, līnijas un rakstus. Dabiskajai atlasei jeb evolūcijai līdzīgu stratēģiju mākslinieks ir simulējis plastmasas skulptūru veidošanā, atlasot un sakausējot labākos objektu paraugus laikā no 2010. gada līdz 2013. gadam. Izstāde «Ne no kurienes» palīdz apjaust, kā vienkāršā fizikālā formveides procesā spontāni rodas sarežģītas struktūras, kuras nosaka haosa un pašorganizēšanās procesi.

Mākslinieka izpētes lauks – estētika, mediji, zinātne un tehnoloģijas – ir aicinājums izzināt sajūtas un sajust izzināmo, kas labi iederas Nacionālās rūpniecības veicināšanas biedrības Parīzē interešu lokā. Biedrība dibināta 1801.gadā, lai veicinātu mākslas, zinātnes un tehnikas mijiedarbību, kā arī atbalstītu un popularizētu tehnoloģiskās inovācijas visdažādākajās jomās.

Gabrāns (1970) absolvējis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu. 2004. gadā viņš pārstāvējis Latviju 26. Sanpaulu mākslas biennālē. 2004. gadā viņš saņēmis «Hansabank» grupas Mākslas balvu, starptautiskai mākslas ekspertu žūrijai Gabrānu izvēloties par gada mākslinieku Baltijas valstīs. 2007. gadā mākslinieks ar ekspozīciju «Paraspoguļi» pārstāvēja Latviju 52. Venēcijas mākslas biennālē. Gabrāns vairākkārt nominēts Purvīša balvai, kas uzskatāma par nozīmīgāko apbalvojumu Latvijas mākslā. Izstāde «Ne no kurienes» ir autora trešā personālizstāde Parīzē.

Izstāde norisināsies Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu