7 izstādes, kur smelties košas krāsas un dzīvesprieku!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes
 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mazie rīdzinieki

Kad: līdz 20. oktobrim

Vieta: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Izstāde «Mazie rīdzinieki» veltīta rīdzinieku bērnības pasaulei cauri laikiem. Izstādē būs apskatāmi gan muzeja krājumā glabātie, gan no jauna iegūtie, ar rīdzinieku leģendām un dzīves stāstiem apvītie priekšmeti, kas Rīgā lietoti bērnu aprūpei, izklaidei, apģērbšanai un izglītībai laika posmā no 18.gadsimta līdz mūsdienām.

Foto: Evija Trifanova / LETA
 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Orhideju pasaule

Kad: līdz 19. aprīlim

Vieta: Latvijas Universitātes botāniskais dārzs

Orhidejas, tilandsijas un kukaiņēdāji augi no privātajām kolekcijām būs skatāmi Palmu mājas vestibilā. Pirmo reizi publiski būs apskatāmas miniatūrās cimbīdijas. Tās ir selekcionētas Dienvidaustrumāzijā. Šiem mazajiem, krāšņajiem augiem ir krāsainas lapas, tādēļ tos iecienījuši Austrumu orhideju kolekcionāri.

No kukaiņēdājiem plaši būs pārstāvētas Meksikas Pinguicula sugas un to hibrīdi (kreimules jeb mušu puķes), kā arī maisveida cefalote Cephalotus follicularis. Cefalote ir sevišķi interesanta kukaiņēdāju suga — miniatūrs augs ar mazām, lancetveidīgām lapiņām, bet ziedam ir matainas konusveida kanniņas forma, ko sedz vāciņš. Cefalote ir rets un aizsargājams augs, savvaļā sastopama tikai Austrālijas DA piekrastes purvos un upju krastu mitrajās smiltīs.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
 
Foto: publicitātes

Berlīne. Impresijas

Kad: līdz 3. maijam

Kur: Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielā 12–9

Izstāde ir gleznotājas kārtējais veltījums Eiropas lielpilsētai – mākslas un kultūras dzīves mekai Berlīnei, kas, kopš studijām Berlīnes Mākslas augstskolā, kļuvusi par aizraujošu mākslinieces dzīves sastāvdaļu, galveno iedvesmas avotu un – joprojām viņas darbu centrālo tematiku. Tomēr pilsētvides tēlojums nav galvenais Līgas Lazdiņas gleznās. Tam pāri stāv interese par māksliniecei būtiskāko glezniecībā, un konkrētā pilsēta kalpo vien kā spēcīgs izaicinājums un impulss iespējai to apliecināt. Viņas gleznotie Berlīnes parki, vasaras kafejnīcas, ielas, pagalmi un nostūri ir pilni pulsējošas dzīves. Darbi ataino pilsētas daudzkrāsaino ikdienu, vairāk uzmanības vēršot uz it kā nejaušu kadrējumu un pilsētas nostūru ainiņām, tādējādi ļaujot pietuvināti sajust īsto pilsētas garšu. Gleznas nav iedomājamas bez cilvēka un dabas klātbūtnes tajās. Vasaras kafejnīcās vai parkos esošās figūras ienes kustību un nereti ļauj nolasīt pat kādu stāstu, daba piešķir papildu dzīvīgumu un mirkļa noskaņu. Bieži izmantotā saules gaisma padara māksliniecei tuvo, izteikto gaismēnu īpaši kontrastainu. Līgas Lazdiņas glezniecība ir atšķirīga un pazīstama arī īpašā kolorīta dēļ – māksliniece izmanto košas, dzīvespriecīgas, tīras un konkrētas krāsas. Tīši vienkāršotās formas padara darbus lakoniskākus, dinamiskākus un dekoratīvākus, tādējādi papildinot gleznieciskās kvalitātes.

Līga Lazdiņa (1982) beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi bakalaura grādu scenogrāfijā un maģistra grādu glezniecībā. Stažējusies Berlīnes Mākslas augstskolā (Kunsthochschule Berlin Weißensee) un Mākslas praksē glezniecības individuālajā darbnīcā. Izstādēs piedalās kopš 2000. gada.

 
Foto: publicitātes

Pavasara sonātes

Kad: līdz 4. maijam

Vieta: Kultūras pils «Ziemeļblāzma»

Mākslinieces Evijas Kūlmanes ainavas vairāk ir jūtu un sajūtu atspoguļojums, nevis konkrētu dabas ainavu attēlojums. Gleznās ir daudz metaforu, fantāzijas, pārdomu un līdzību.

Glezniecības izstādē «Pavasara sonātes» būs apskatāmas mākslinieces Evijas Kūlmanes poētiskās ainavas, kuras iedvesmo un atmodina pavasaris. Pavasaris ir iedvesmojošs laiks, kurš īpaši uzrunā cilvēku sirdis un ļauj uzplaukt priekpilnām un aizraujošām emocijām līdz ar ziedu, smaržu, krāsu un putnu dziesmu pārpilnību dabā.
«Tieši caur ainavu - es varu izteikt visu... Visu, ko vēlos izpaust caur glezniecību. Manas ainavas vairāk ir jūtu un sajūtu atspoguļojums, nevis konkrētu dabas ainavu attēlojums. Tajās ir daudz metaforu, fantāzijas, pārdomu un līdzību... Man ainava ir svarīga ka poētisks vēstījums, kuru vēlos dot tālāk. Man ir svarīgi, lai glezniecība uzrunā emocionāli un lai mākslas darbs sniedz vizuālu baudījumu, tas ir saskaņā ar manu skatījumu uz mākslu vispār.

 
Foto: publicitātes

Ar vējiem krēpēs

Kad: līdz 30. aprīlim

Vieta: Latvijas Dabas muzejs

Pils sala Jelgavas pilsētas teritorijā ir viena no pēdējām vietām Latvijā, kur saglabājušās neskartas dabiskās palieņu pļavas, tā ir iekļauta Eiropas nozīmes dabas liegumā «Lielupes palienes pļavas», un teritorijas apsaimniekošanas nolūkos 2007. gadā tika palaisti pirmie 16 savvaļas zirgi, bet šobrīd tur savvaļā dzīvo jau 58 zirgi. Fotogrāfu radošās grupas ceļojošā izstāde «Ar vējiem krēpēs» atklāj Pils salā Jelgavā mītošos savvaļas zirgus dažādos gadalaikos un dzīves posmos. Fotogrāfijas izstaro vitalitāti un optimismu, kādu iespējams gūt, tikai ieskatoties šiem brīnišķīgajiem dzīvniekiem acīs.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Aiz...

Kad: līdz 1. maijam

Vieta: Cafe Dali

Lai sirdī kaut kas aizķeras. Pati māksliniece Agnese Aizpuriete saka:

«Man patīk spēlēties ar krāsām, tēliem. Radīšana man ir meditācija, process, kurā aizmirstos un gūstu prieku. Jau no bērnības redzu tēlus krūmu zaros, izbirušās lietās un uz netīrām sienām. Pasaku pasaule, neaizverot acis — viss apkārt ņirb. AIZ katra netīruma vai nejaušas līnijas parādās stāsts, kurā lūkojoties AIZmetas jauna ideja, kas ļauj AIZsapņoties, AIZdomāties un AIZlidot! Es ceru, ka katram apmeklētājam sirdī kas AIZķersies.»

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu