Islande Venēcijas biennālē iekārto mošeju pamestā baznīcā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @RickyPoli

56.Venēcijas mākslas biennāles atklāšanā ceturtdien izcēlušās domstarpības par Islandes paviljonu pamestas baznīcas vietā, kur ierīkota mošeja. Instalācija «La Moschea» («Mošeja») tika izveidota neizmantotā baznīcas ēkā, ko tās īpašnieks bija izīrējis Islandes nacionālajam paviljonam.

Vairāki musulmaņi, kuri paviljonu uzskatīja par iniciatīvu reliģiskās tolerances veicināšanai, ieradās tajā uz lūgšanu. Atstājuši apavus pie durvīm, viņi pagriezās Mekas virzienā un lūdzās, kamēr citi paviljona apmeklētāji apskatīja ekspozīciju.

Šveiciešu mākslinieka Kristofa Bišela instalācijas mērķis bija pievērst uzmanību tam, ka Venēcijas vēsturiskajā centrā nav mošejas, kaut arī pagātnē pilsēta aktīvi tirgojusies ar musulmaņu valstīm.

Taču Venēcijas amatpersonas paudušas bažas, ka paviljonam varētu uzbrukt pret musulmaņiem vērstie grupējumi vai arī islāmistu radikāļi.

Venēcijas reģiona valdības premjers Luka Zaija nodēvējis to par «provokāciju». Viņš uzskata, ka galvenā problēma esot «nevis reliģijas brīvība, bet gan noteikumu ievērošana».

56. Venēcijas biennāle turpināsies līdz 22. novembrim.

Starptautiskās mākslas izstādes žūrija sestdien pasniedza Armēnijai «Zelta lauvu» par labāko nacionālo paviljonu. Savukārt labākā mākslinieka godalgu saņēma amerikāniete Adriana Paipera.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu