Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

6 skandalozas performances ar vagīnu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Versaļas pils dārzā uzceltais mākslas darbs «Karalienes vagīna» pēdējās dienās ir raisījis diskusiju gan medijos, gan mākslas zinātāju aprindās. Vai tiešām šāda vagīnas eksponēšana ir šokējoša vai tieši otrādi - pilnīgi normāla lieta? Ielūkosimies vēsturē un aplūkosim citus slavenus skulpturālus darbus un performances, kuru centrā sievietes vagīna.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Vaginālā adīšana

Austrāliešu performanču māksliniece Keisija Dženkinsa (Casey Jenkins) 28 dienas dokumentēja interesantu performanci «Casting Off My Womb», kuras ideja ir šāda: sieviete savā ķermenī ievieto dzijas kamolu un sēžot ada.

Savā ziņā tā ir atsauce uz 1975. gada Carolee Schneeman performanci «Internal Scroll».

Foto: publicitātes
 
Foto: Ekrānuzņēmums

Olas no vagīnas

Vācu performanču māksliniece Milo Moire (Milo Moire) pagājušogad šokēja publiku ar akciju «PlopEgg», kuras laikā māksla (krāsainas olas) dzima burtiski no sievietes vagīnas.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Žistāva Kurbē glezna «dzīvajā»

Jūs noteikti esat pazīstami ar provokatīvo 19. gadsimta franču mākslinieka, viena no nozīmīgākajiem reālisma pārstāvjiem Žistāva Kurbē (Gustave Courbet) gleznu «Pasaules sākums» (1866). Tajā attēlota kaila sieviete ar pavērtu kājstarpi un kuplu kaunuma matu ērkuli. Performanču māksliniece Deborah de Robertisno Luksemburgas īstenojusi interesantu akciju muzejā, kurā izstādīta šī glezna.

Daudz šai māksliniecei galva nebija jālauza, lai izdomātu performances koncepciju. Tā ir acīm redzama - apsēsties zem gleznas un visu muzeja apmeklētāju aplūkošanai pavērt pašai savu kājstarpi.

Protams, šovs turpinājās tik ilgi, kamēr mākslinieci nesavāca policija.

 
Foto: publicitātes

«Karalienes vagīna» Versaļā

Indijā dzimušais britu tēlnieks Anišs Kapūrs nesenā intervijā sacījis, ka Versaļas pils dārzā uzstādītajā skulptūrā attēlota «karalienes vagīna», kas pārņem varu. Skulptūra ar nosaukumu «Dirty Corner» («Netīrais stūris») sastāv no milzīgas tērauda alas un apkārt izvietotiem akmeņiem. Tuneļa ieeja vērsta pret Versaļas pili.

Nav zināms, kuru karalieni Kapūrs domājis, taču izskanējis viedoklis, ka tā varētu būt Marija Antuanete. Citi pievērsa uzmanību tam, ka mākslas darbs uzsliets uz «zaļā paklāja» daļas Versaļas pils dārzā.

 
Foto: publicitātes

Viņas katedrāle

1964. gadā pašmācības ceļā mākslas zinības apguvusī māksliniece Niki de Saint Phalle radīja vienu no feministu mākslas spožākajiem darbiem «She: A Cathedral» - Zviedrijā pie Modernās mākslas muzeja viņa uzstādīja milzīgu sievietes skulptūru. Ieeja muzejā bija šīs guļošās sievietes vagīna.

 
Foto: publicitātes

Valijas Eksportas performance

Režisore Valija Eksporta ir par Vīnes akcionismu dēvētās mākslas kustības un feministu ikona, kas kļuva slavena ar savām novatoriskajām filmām un asprātīgajām performancēm. 1969. gada performancē «Akcijas bikses: ģenitālā panika» Eksporta iegāja pornokinoteātrī Minhenē ar izspūrušiem matiem un automātu rokās, tērpusies biksēs ar caurumu kājstarpē, un aicināja vīriešu auditoriju uz konfrontāciju ar «īstu sievieti», nevis tēliem uz ekrāna. Ar šo un līdzīgām akcijām Eksporta protestēja pret sieviešu ķermeņa padarīšanu par objektu.

2005. šo performanci atkārtoja Marina Abramoviča.

Marina Abramoviča
Marina Abramoviča Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu