LU Botāniskajā dārzā būs skatāma Mārtiņa Roķa instalācija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Palmu mājā no 4. jūlija līdz 19. jūlijam būs skatāma skaņu mākslinieka Mārtiņa Roķa instalācija «Biomimēze VIII», informēja LU Preses centrā.

«Biomimēze» ir nosaukums darbu sērijai, ko vieno līdzīga konceptuālā bāze, bet katrs darbs šajā sērijā ir unikāls un var tikt realizēts kā instalācija, priekšnesums vai multikanālu ģeneratīvās mūzikas kompozīcija. Darba pamatā ir dabā sastopamo modeļu, sistēmu un struktūru analīze un to radošas interpretācijas, lai radītu mākslas darbus dažādās formās. Īpaši darbam izveidota datorprogramma rada skaņas, kuras attīstās pēc ģeneratīviem principiem, sekojot iekodētai sistēmai. Programmas ģenerētās struktūras atgādina skaņu ainu, kāda sastopama ikdienas akustiskajā telpā - uz ielas, mežā un citur, kur skaņas, pēc Džona Keidža vārdiem, «dzīvo savu dzīvi».

Par iedvesmas avotu autoram kalpo Alberta Bregmana piedāvātais skaņas uztveres modelis ASA, pēc kura tiek skaidrots, kā cilvēki interpretē ikdienas savstarpēji nesaistīto kopumu sev jēgpilnās sistēmās. Klausītāju aktivitāte un fokuss nosaka, vai skaņas tiek uztvertas kā atsevišķi elementi vai vienots veselums. Šīs skaņu ainavas līdzinās skaņu ierakstiem no kādas eksotiskas zemes, tikai šajā gadījumā šī zeme neeksistē, jo skaņas ir ģenerētas ar digitālās sintēzes tehnikām. Konteksta un kultūrvēsturiskā fona trūkums stimulē fantāziju aizpildīt nezināmo ar interpretācijām no savas personīgās pieredzes, un akustiskais tvērums kļūst par subjektīvu procesu. Dabas iedvesmotais skaņas dizains raisa asociācijas ar kaut ko, kas liekas reizē gan pazīstams, gan svešs, paliekot uz neskaidrās robežas starp jēdzieniem «dabisks» un «mākslīgs».

Skaņu mākslinieka Roķa interešu priekšplānā ir cilvēka uztveres robežas un subjektīvā pieredze. Savā radošajā praksē viņš apvieno starpdisciplināras intereses, piemēram, psiho akustiku, elektronisko mūziku, skaņas, ķermeņa un telpas attiecības, kā arī jauno tehnoloģiju un audiovizuālo mediju sintēzi. Uzstājoties eksperimentālās mūzikas koncertos, veidojot audiovizuālas instalācijas izstādēm vai skaņdarbus multikanālu sistēmām, autors ir realizējis savus darbus dažādos festivālos, pasākumos, mākslas galerijās un institūcijās gan Latvijā, gan ārvalstīs - ASV, Zviedrijā, Somijā, Nīderlandē, Dānijā, Anglijā, Vācijā, Krievijā, Austrijā, Ukrainā, Lietuvā, Igaunijā un citur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu