Iznācis vizuālo mākslu žurnāla «Studija» 102. numurs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Žurnāla «Studija» 102. numurā 56. Venēcijas mākslas biennāle, saruna ar mākslinieku Ati Jākobsonu, Mārtiņa Zaura portrets, Ernesta Kļaviņa klusā daba, Aleksandras Beļcovas gleznas stāsts, recenzijas, apskati, kā arī aktuālie jautājumi – cenzūra, pašcenzūra, politika un rīcības klātbūtne Latvijas laikmetīgajā mākslā.

«Venēcijas biennāle šogad tiek dēvēta par pretstatu biennāli. Tika pārspriesta kuratora Okvui Envezora kapitālisma kritika izstādē «Visas pasaules nākotnes» un viņa smalkais stils – zīmola Prada divrindu uzvalki un speciāla pasūtījuma saulesbrilles bruņurupuču raga rāmjos, mecenātu milzīgās motorjahtas Grand Canale piestātnēs un viņu atbalstīto mākslinieku darbos kritizētā globālā politika un ekonomika,» raksta žurnāla «Studija» galvenā redaktore Inga Bunkše. Par 56. Venēcijas mākslas biennāli un latviešu mākslu Viktora Miziano skatījumā lasiet Ingas Bunkšes un Elitas Ansones rakstus.

Numura saruna šoreiz ar mākslinieku Ati Jākobsonu un mācītāju Induli Paiču. Sarunas dalībnieki dalās pārdomās par pasaules skumjām, Visuma noslēpumu izpēti un katram radošajam cilvēkam raksturīgajām šaubām.

Rubrikā «Portrets» Irēna Bužinska par Mārtiņu Zauru (1915–1998), kura simtgadei veltītā izstāde «Nesasietie sapņi. Dekoratīvais porcelāns» līdz 27. septembrim skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. «Kur tad jūs trakie gribat skriet? Es atkal atgriežos savā klusā iekšējā smaidīšanā. Suns kausē ledu, un bezdelīgas atlido. Lūk, kādas globālas tēmas manā mikrostāstiņā,» rakstījis Mārtiņš Zaurs.

Numura priekšplānā aktuālie jautājumi – māksla un cenzūra, par ko lasiet Arta Sveces rakstā «Mākslas un cenzūras nelaimīgā laulība». Savukārt par sabiedriski nozīmīga satura klātesamību Latvijas laikmetīgajā mākslā raksta Krista Burāne. «(..) atliek secināt, ka pārsvarā Latvijas mākslinieks fiksē mūsdienu sabiedrības (kuras daļa viņš ir) esamību kā dziļi individuālu, egocentrisku un uz savu jūtu / komforta pasauli orientētu, kuru apkārtējā pasaule sāk interesēt vienīgi tad, ja sāk aizskart un ierobežot,» tā Burāne.

Numurā vēl «Vienas gleznas stāsts» par Aleksandras Beļcovas gleznu «Baltā un melnā», viedokļi par izstādi «Disidents», kura izraisīja plašu rezonansi, cenzūras problēmu izgaismojot no visām pusēm. Kluso dabu šoreiz veidojis mākslinieks Ernests Kļaviņš, pieredzē dalījusies Rundāles pils restauratore, zeltītāja Inese Mežkaze. Tāpat atradīsiet recenzijas, apskatus par izstādēm un notikumiem Latvijā un pasaulē, grāmatas no LNB mākslas lasītavas u. c.

Maija Kurševa “Es tikai darīju kā citi”. Akrils, flomāsteri, zīmulis. 2010
Maija Kurševa “Es tikai darīju kā citi”. Akrils, flomāsteri, zīmulis. 2010 Foto: publicitātes

Žurnāla galvenā redaktore: Inga Bunkše

Mākslinieks: 22/04

Žurnālu «Studija» izdod izdevniecība «Neputns» ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jaunāko «Studijas» numuru var iegādāties preses kioskos, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls», «Neputna» galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51) un citur, kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Iepriekšējie žurnāla numuri ir nopērkami «Neputna» galerijā un internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Žurnāla arhīvs, informācija par abonēšanu un reklāmas iespējām – www.studija.lv.

www.studija.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu