Ar Teterevu atbalstu Rīgā šogad tiks atklāti vismaz trīs jauni mākslas objekti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Teterevu ģimenei turpinot sadarbību ar Rīgas pašvaldību, pilsētā šogad tiks atklāti vairāki jauni mākslas objekti, kā arī nākotnē uzcelts Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, šodien apliecināja mecenāti.

Turpinot 2013.gadā aizsākto Teterevu fonda programmas «Māksla publiskā telpā» darbību, šogad Rīgas pilsētvidē rīdziniekiem un pilsētas viesiem tiks atklāti trīs jauni mākslas objekti. Viens no programmas mākslas darbiem «Klusā daba» Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā būs redzams arī režisora Māra Martinsona Latvijas-Igaunijas-Japānas kopražojuma pilnmetrāžas filmā par Rīgu «Maģiskais kimono», pastāstīja mecenāts Boriss Teterevs. «Filmas uzņemšana sāksies augustā, un jau pavasarī, vienlaikus ar sakuras ziedēšanas laiku, tā piedzīvos pirmizrādi Japānā un arī Rīgā. Latviju katru gadu apmeklē arvien vairāk tūristu no Japānas, un «Maģiskais kimono» interesi par Rīgu un Latviju tikai palielinās,» pārliecināts ir Teterevs.

Nozīmīgs pienesums Rīgas kultūras un mākslas dzīves bagātināšanā un atpazīstamības veicināšanā, pēc mecenāta domām, būs arī topošais Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs (LLMM), kas atradīsies finanšu darījumu un atpūtas centra «New Hanza City» teritorijā - bijušās Rīgas Preču dzelzceļa stacijas vietā - kvartālā starp Hanzas, Pulkveža Brieža, Skanstes un Sporta ielu.

Līdz 2021.gada 18.novembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF) par tā dibinātāju - Borisa un Ināras Teterevu fonds un «ABLV Charitable Foundation» - un fonda piesaistītiem citiem publisko un privāto personu finanšu līdzekļiem partnerībā ar Kultūras ministriju uzcels muzeju, kā arī nodrošinās muzeja darbību, pārvaldību un attīstību, tostarp krājuma veidošanu, uzturēšanu un papildināšanu. Līdz 2016.gada 1.maijam iecerēts pabeigt muzeja arhitektūras metu konkursu. Plānots, ka fonda dibinātāji muzeja būvniecībai nodrošinās nepieciešamo finansējumu vismaz 30 miljonu eiro apmērā.

2013.gadā dibinātā ikgadējā Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programma «Tete-a-tete» ir veidota, lai sabiedrībā audzētu kultūras un mākslas patēriņu. Programmā uzmanība tiks pievērsta notikumiem, kuru īstenošana bez fonda līdzdalības Latvijā būtu sarežģīta vai pat neiespējama, savukārt atsevišķu pasākumu tiešraides padara tos pieejamus maksimāli plašam cilvēku lokam.

Šogad «Tete-a-tete» norisināsies no 11.septembra līdz 30.oktobrim Rīgā un Jūrmalā. Programmā paredzētas vairākas teātra pirmizrādes, noritēs laikmetīgās mākslas notikumu sērija - Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde, pilsētvides objektu atklāšana programmas «Māksla publiskajā telpā» gaitā. Laikmetīgā mūzika būs dzirdama vienīgajā «Grammy» laureātu koncertā Latvijā par godu Arvo Perta jubilejai un «London Sinfonietta» vienīgajā koncertā Latvijā.

Rīgā būs iespēja baudīt arī autentisku kimono performanci, vienlaikus līdz ar kinofilmas uzņemšanu. «Tete-a-tete» ietvaros noritēs arī divas starptautiskas konferences - mākslai publiskā telpā veltīta konference un restaurācijai veltīta konference. Tāpat interesenti varēs apmeklēt jau ierastās «Tete-a-tete» sarunas vai klausīties tās ierakstos.

Teterevs atzina, ka pirms trīs gadiem saņemtais Gada rīdzinieka tituls viņa ģimenei ir gods un vienlaikus arī pienākums turpināt veicināt Rīgas atpazīstamību, pievērst vietējās un starptautiskās sabiedrības uzmanību Latvijas galvaspilsētai. «Esmu gandarīts, ka mūsu fonda darbība mākslas un kultūras jomā, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldību un citiem nozīmīgiem partneriem, veicinājusi kultūras dzīves attīstību galvaspilsētā un tūristu pieplūdumu tajā,» pauda mecenāts.

Ameriks norādīja, ka, pateicoties ļoti veiksmīgai, pārdomātai un radoši bagātai sadarbībai starp pilsētu un Teterevu fondu, var teikt, ka Rīga kļūst pievilcīgāka gan pilsētniekiem, gan viesiem.

«Pieprasījums pēc kvalitatīviem kultūras un mākslas notikumiem Rīgā ir liels. To apliecina arvien pieaugošais «Tete-a-tete» apmeklētāju skaits, kā arī interese par pasaulslavenu mākslinieku darbiem izstādē «Provansas valdzinājums», ko ir apskatījuši vairāk nekā 50 000 cilvēku, no kuriem ceturtdaļa bijuši ārvalstu tūristi,» norādīja mecenāte Ināra Tetereva.

Mākslas programmu «Māksla publiskā telpā» atklāja 2014.gada septembra beigās ar mākslinieku Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura mākslas objektu «Klusā daba» Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Novembrī pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāja programmas otro objektu - Ojāra Pētersona mākslas darbu «Lielā vāze» - un drīz pēc tam Bastejkalna virsotnē Ērika Boža mākslas objektu «Soliņi». 2015.gadā paredzēts atklāt trīs jaunus mākslas objektus Rīgas pilsētvidē.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programma ir mecenātu pienesums, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli. Īpaši nozīmīgu šo programmu dara apstāklis, ka tā sāka darboties 2014.gadā, kad Rīga bija kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

«Maģiskais kimono» ir latviešu režisora Martinsona filma par divu tuvu cilvēku pēdējo ceļojumu. Pusmūža sieviete Keiko, kuru atveido Kaori Momoi, cenšas atrisināt smeldzīgās attiecības ar zudušo vīru un nonāk Rīgā, kur plānojusi piedalīties kimono šovā, taču dažādu notikumu sakritības rezultātā viņai rodas iespēja atvērt restorānu. Ar japānietes acīm filmā tiek iepazīta Rīga un šeit dzīvojošie cilvēki, latviskās tautas vērtības, kultūrmantojumi un virtuve.

Filmu kopproducē Latvijas producēšanas kompānija «Krukfilms», Igaunijas «Orée films» un Japānas «Loaded films». Tās pirmizrāde paredzēta 2016.gadā. Filmas «Maģiskais kimono» attīstīšanu atbalstījis Nacionālais kino centrs, Borisa un Ināras Teterevu fonds, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un «Live Riga».

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu 2014.gadā dibināja Teterevu fonds un «ABLV Charitable Foundation» ar mērķi par dibinātāju līdzekļiem partnerībā ar valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, nodrošināt muzeja darbību, pārvaldīšanu un attīstību, tostarp Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma veidošanu, uzturēšanu un attīstību, nodrošinot muzeja pieejamību sabiedrībai. Muzeja projekta ieceres realizāciju un muzeja darbības atklāšanu fonds nodrošina līdz 2021.gada 18.novembrim

2010.gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu, lai atbalstītu izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicinātu kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un pasaulē. Fonda atbalstītie labdarības projektu rezultāti aptver simtiem tūkstošu iedzīvotāju Latvijā un iedzīvotājus 10 valstīs ārpus Latvijas teju visos kontinentos. Borisam un Inārai Tetereviem ir piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, abi mecenāti atzīti par Gada rīdziniekiem, kā arī ir Eiropas gada attīstībai 2015 labās gribas vēstnieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu