Atklāta Rīgas pils vēsturisko zāļu atdzimšanas fotoizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Riņķis

Tirdzniecības centrā «Galerija Centrs» atklāta fotoizstāde par četru Rīgas pils vēsturisko zāļu atjaunošanas procesu. Izstāde būs skatāma no šī gada 29. jūlija līdz 10. augustam.

Fotogrāfijas tapušas dažādos Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu posmos. Izstādē būs iespējams aplūkot pils lepnumu – četras greznās zāles: Balto zāli, Sūtņu zāli, Svētku zāli un Ģerboņu zāli. Lai Rīgas pils zāles atgūtu savu patieso spožumu, tiek atjaunots katrs elements zāļu vēsturiskajā veidolā – ikviens zīmējums, izcilnis un dekors, rekonstruējot to oriģinālo izskatu.

Fotogrāfiju autori ir Jānis Riņķis un Andrejs Strokins.

Foto: Jānis Riņķis

VNĪ īstenotā Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas projekta I kārtas darbi tuvojas noslēgumam. Jau šī gada nogalē Rīgas pilī atgriezīsies Latvijas valsts prezidents. Ar pils vēsturisko zāļu izstādes palīdzību ikviens iedzīvotājs varēs iepazīties ar ievērojamo un līdz detaļām precīzo darbu, kas ieguldīts Rīgas pils telpu un interjera atjaunošanā. Kopumā Rīgas pils rekonstrukcijā-restaurācijā vidēji tiek nodarbināti 250 strādnieku, un vēl ap 60 - 70 restauratoru strādā dažādās darbnīcās.

Foto: Jānis Riņķis

Izstādes atklāšanas laikā ar vērienīgajiem restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem klātesošos iepazīstināja VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols, kā arī restauratores Sandra Priežčiekure un Inese Ozoliņa. Pieredzējušu restauratoru vadībā gan pilī uz vietas, gan darbnīcās visā Latvijā autentiskajā veidolā atjaunotas visas vēsturiskās detaļas un elementi.

Foto: Jānis Riņķis

Īpaši atzīmējams pieredzes bagātās itāļu restauratores Almas Ortolanas ieguldījums Anša Cīruļa griestu un sienu gleznojuma atjaunošanā Sūtņu zālē. Tāpat liels darbs veikts Baltajā zālē, kur pēc koka konstrukciju izbūves un atjaunošanas sācies darbs pie interjera detaļām. Piemēram, no jauna izveidoti un apzeltīti ģipša veidojumi, vispirms restaurācijas darbnīcās no jauna izgatavojot dekoru kopijas. Savukārt Ģerboņu zālē sava darba lietpratēji no jauna vienu pēc otra uz griestiem zīmējuši Latvijas novadu un pilsētu ģerboņus, un Svētku zālē atjaunoti vēsturiskie griestu panno.

Foto: Jānis Riņķis

Tirdzniecības centrā «Galerija Centrs» atklāto fotoizstādi par četru Rīgas pils vēsturisko zāļu atjaunošanas procesu Rīgas iedzīvotājiem un viesiem piedāvā VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) sadarbībā ar būvuzņēmēju pilnsabiedrību «SBRE».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu