Pareizticīgie Krievijā demolē mākslu, Ermitāžas vadītājs asi reaģē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ermitāžas vadītājs izteicies, ka pareizticīgo aktīvistu veiktā padomju avangarda mākslinieka skulptūru demolēšana esot «slimas» sabiedrības pazīme. Mihails Pjotrovskis nosodījis skulptūru izstādes demolēšanu 14. augustā. Kremļa kritiķi uzskata, ka incidents esot Krievijas prezidenta Vladimira Putina kultivētā reliģiskā un sociālā konservatīvisma produkts.

Pjotrovskis norāda, ka uzbrukumu sarīkojuši «margināli spēki, kuri iestājas pret kultūras tiesībām». Izstādē bija apskatāmi padomju tēlnieka Vadima Sidura darbi, ko viņa dzīves laikā cenzēja padomju vara.

Viņš kritizējis arī sabiedrības reakciju uz notikušo.

«Mūsu sabiedrība ir slima,»

teikts Ermitāžas «Facebook» kontā un Krievijas Muzeju apvienības mājaslapā.

Demolēšanu paveica grupa «Dieva griba», kuras līderis ir pareizticīgais aktīvists Dmitrijs Corinovs. Viņš aģentūrai «Interfax» teicis, ka izstāde esot bijusi «netīra, rupja ņirgāšanās par Jēzu Kristu un svētajiem».

Pjotrovskis atklāja Muzeju asociācijas plānus ierosināt jaunu likumprojektu, kura mērķis būs aizsargāt kultūras institūcijas un piemērot adekvātu sodu tiem, kuri pastrādā pret tām noziegumus.

Daudzi uzskata, ka pie notikušā daļēji vainojams Putina 2013.gadā ieviestais zaimošanas likums, ar kuru reliģisku jūtu aizskaršana pasludināta par krimināli sodāmu noziegumu. Likums tika pieņemts pēc pankmūzikas grupas «Pussy Riot» koncerta baznīcā. Likuma pārkāpējiem var piemērot cietumsodu līdz trim gadiem, kā arī 500 000 rubļu (6891 eiro) naudassodu.

«Cilvēki ir pārsteigti par to, ka Sidura darbi kādu sadusmojuši,» sociālajā tīklā «Facebook» raksta Marats Gelmans, kurš pēc satīriskas izstādes sarīkošanas tika padzīts no Permas Modernās mākslas muzeja direktora amata. «Bet tur jau tā lieta. Ja provokatīvas un aizvainojošas izstādes var izdemolēt, tad viņi sāks demolēt jebkuru izstādi.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu