9 stundas būs apskatāma mākslinieka Gabrāna personālizstāde «Sešas galvas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts 2015» laikā deviņas stundas, no 5. septembra plkst.18 līdz 6. septembra plkst.3, izstāžu zālē «Arsenāls» būs apskatāma mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstāde «Sešas galvas», informēja izstādes rīkotāju pārstāve Elīna Brīdaka.

Gabrāna gaismu, skulptūru un 3D video instalācija «Sešas galvas» veidota par uztveri, kas saistīta ar dažādu realitātes modeļu - subjektīvās, objektīvās, paplašinātās, virtuālās un citu - vienlaicīgu pārklāšanos. Instalācija vēsta arī par transformācijām vai nobīdēm šajos modeļos, katram veidojot savu individuālu pasaules ainu, ko nosaka katra cilvēka subjektīvā pieredze un uztvere.

Darbs «Sešas galvas» atsaucas uz cilvēku subjektīvās iztēles un uztveres īpatnībām, kas neskaidrus, negaidītus vizuālus objektus smadzeņu neironu tīkla darbības rezultātā tiecas «pabeigt», tos interpretējot ar kādu no smadzenēs jau esošajiem formas modeļiem vai «piezīmējot» iztrūkstošo, ļaujot saskatīt atpazīstamus un nosaucamus tēlus. Izstādē tiek operēts ar to, ka mūsu smadzenes pastāvīgi visur meklē līdzības ar sejām, kas ierakstītas to neironu tīklā, un katrreiz, kad tiek atrasta līdzība, smadzenes apbalvo cilvēku ar dopamīna devu.

Izstādē būs aplūkojamas polietilēna skulptūras, kuru tapšanas procesā izmantoti dabas pašorganizācijas principi. Šo skulptūru virtuālie 3D modeļu video, kas veidoti ar rentgenstaru datortomogrāfiju, parāda skulptūru formas arī no iekšpuses. Gaismas instalācija no skulptūrām kā daļēji kontrolētā haosā radītām formām veido nākamās tāda paša rakstura formas - ēnas. Kā norādīja Brīdaka, tālākais ir skatītāja uztveres ziņā.

Projektu realizē mākslinieks Gabrāns un biedrība «Kultūras perons». Orģinālmūzikas un skaņas noformējuma autors ir Toms Auniņš.

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts» šogad norisināsies desmito reizi naktī no 5. septembra uz 6. septembri. Par foruma programmas vadmotīvu šogad izvēlēta gaismas tēma, tā atbalstot ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) izsludināto Gaismas un gaismas tehnoloģiju gada ideju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu