«Survival K(n)it 7» aicinās palūkoties, kā maza lieta var izraisīt globālus satricinājumus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Festivālā «Survival K(n)it 7» aicinās palūkoties uz to, kā mazas, ikdienišķas lietas var ietekmēt lielus notikumus un pat izraisīt globālus satricinājumus, preses konferencē par festivālu stāstīja viena no tā kuratorēm Solvita Krese.

Viņa norādīja uz dažādām lietām, kas veido mūsu dienu, - staigāšana, mājas uzkopšana, adīšana, kuras angliskais tulkojums ir iekļauts šā gada festivāla nosaukumā, kā arī citām darbībām, kuras ikdienā netiek ievērotas. «Vēlamies apturēt dienas plūsmu un palūkoties uz to kā rituālu, atzīmējot mazu lietu spēku, kas var ietekmēt lielus notikumus,» par festivāla tēmu stāstīja Krese. Kā piemēru viņa minēja animācijas filmu, kurā no adāmadatām nokritis valdziņš izraisījis zemestrīci. Tajā pašā laikā festivāls ir saistīts ar «mezglojumu» - sadarbības tīklu starp nelielām mākslas institūcijām, kuras nodarbojas ar sociālo tēmu aplūkošanu.

Festivāla izstāde šogad notiek bijušajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenajā ēkā, Krišjāņa Barona ielā 14. Kā stāstīja Krese, katru gadu festivālam tiek izvēlēta vieta ar laba satura potenciālu. Kuratore uzsvēra, ka vēlētos, lai daļa šīs ēkas, kuru valsts pārdos izsolē, saglabātu kultūras funkciju. Festivāla veidotāji skatās arī uz jauno LNB ēku, norādot uz to, kā mainās bibliotēkas funkcijas. «Bija diskusijas, vai mūsdienu digitālajā laikmetā mums ir vajadzīga šī ēka. Tagad redzam, kā mainās bibliotēkas funkcijas - tā ir kā kultūras centrs, kurā satiekas dažādas jomas,» komentēja Krese.

Kā skaidroja festivāla kuratore Inga Lāce, daļa latviešu mākslinieku, kuri piedalās festivālā, pētījuši bijušo LNB ēku. Piemēram, Andrejs Strokins pamanījis, ka bibliotēkas darbinieki aizejot atstājuši dažādas lietas, kuras viņiem nav bijušas nozīmīgas. Mākslinieks šīs lietas apkopojis darbā «Simfonija bibliotēkai», veidojot bibliotēkas darbinieku dienasgrāmatu. Savukārt māksliniece Inga Meldere, kura nodarbojas arī ar restaurāciju, uz bibliotēkas iekštelpu sienas atklājusi četrus krāsas slāņus. Skrubinot nost krāsas slāņus, māksliniece uz sienas atklājusi «Bauhaus» un futūrisma virziena elementus.

Latviešu māksliniece Liena Bondare savā darbā parādījusi to, kā dažādi apstākļi spēlējas ar sievietes dzīvi. Māksliniece izvēlējusies ikdienišķu darbību - bizes pīšanu -, kuru viņas mamma, Bondarei mazai esot, veikusi katru dienu. «Es gāju pie mammas uz darbu, un viņa man sapina bizes. Mani mati bija ļoti gari - līdz ceļiem -, tāpēc es pati to nevarēju izdarīt. Bet manai mammai bija ļoti interesants darbs - viņa bija izmeklētāja. Vienu reizi viņa turpināja pratināšanu, pinot man bizes. Manuprāt, tā ir laba liecība, kā apstākļi spēlējas ar sieviešu dzīvi. Sievietei, ja viņa viena pati audzina bērnu, nav izvēles iespējas,» stāstīja māksliniece. Viņas darbs veidots video tehnikā.

Festivāla atklāšana paredzēta rīt, 3.septembrī, plkst. 19. Tajā paredzētas arī dažādas performances, tikšanās un citi pasākumi.

Kā ziņots, no 4.septembra līdz 20.septembrim jau septīto reizi Rīgā norisināsies laikmetīgās mākslas festivāls «Survival K(n)it 7», kurā piedalīsies ap 40 mākslinieki un mākslinieku grupas no Latvijas un ārvalstīm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu