Raginskis: Māksla ir spējīga padarīt cilvēku labāku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Fonds «Mākslai vajag telpu» turpina video stāstu sēriju par mākslu un mūsdienu mākslas muzeju ar dažādu profesiju pārstāvjiem. Jaunākā saruna ar komponistu, LTV1 un Latvijas Radio žurnālistu Edgaru Raginski.

«Māksla ir spējīga padarīt cilvēku labāku – mierīgāku, pozitīvāku, uz sadarbību orientētāku – tātad par veiksmīgāku sabiedrības locekli,» savā pārliecībā dalās Edgars Raginskis. Viņš uzskata, ka cilvēks, kurš bauda mākslu, uzlabo ne tikai savas dzīves kvalitāti, bet sniedz pienesumu arī sabiedrībai. Turklāt mākslinieki nereti ar savu darbu apsteidz laiku, un viņiem ir aktuālas tās parādības, kas virmo sabiedrībā. Tāpēc, lai saprastu ko pārdzīvo citi, kā viņi tiek galā ar ikdienas izaicinājumiem, mākslas notikumu pieredzēšana ir esenciāli svarīga.

Ilustrējot vizuālās mākslas nozīmi, komponists un žurnālists min piemērus no mūzikas pasaules. Nesen nozīmīgs mūsdienu mūzikas virzītājspēks, pianists un diriģents Daniels Barenboims par komponistu Pjēru Bulēzu, vienu no vadošajiem un pretenciozākajiem autoriem, ir teicis, ka viņam piemīt spēja just ar prātu un domāt ar sirdi. Edgars Raginskis uzskata, ka līdzīga spēja piemīt arī daudziem latviešu māksliniekiem. Par to viņš ir pārliecinājies, apmeklējot gan vidējās, gan jaunākās paaudzes mākslinieku izstādes. Kā vienus no iedvesmojošākajiem autoriem, kuru darbus aplūkojot rodas gan filozofiskas pārdomas, gan estētisks baudījums un laimes izjūta, Edgars Raginskis min Miķeli Fišeru un Kasparu Teodoru Brambergu.

Komponists uzskata, ka ar mākslas izstāžu apmeklēšanu vien ir par maz. Vajadzīga izglītības sistēma, kas cilvēkā jau no mazotnes rada nepieciešamību pēc mākslas notikumu baudīšanas. Un izveidot muzeoloģiski mūsdienīgu 21. gadsimta muzeju tādai nelielai tautai kā latvieši ir pastāvēšanai svarīgi. Edgars atzīst, ka nejūtas kā mākslas eksperts, bet noteikti vēlētos paplašināt savas mākslas baudītāja un mīļotāja zināšanas. Tieši laikmetīgā mākslas muzejā kā medijā viņš saredz šādu iespēju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu