Nīderlande plāno pirkt divus Rembranta darbus par 160 miljoniem eiro

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes valdība palīdzēs iegūt divus retus Rembranta darbus no privāta kolekcionāra aptuveni 160 miljonu eiro vērtībā, pirmdien atklāja valsts amatpersonas.

Nīderlandes kultūras ministrs Jets Bisemakers valsts radio atklāja, ka darījums starp Amsterdamas «Rijksmuseum» un gleznu īpašniekiem tuvojas noslēgumam.

Neilgi pirms viņu laulības 1634. gadā gleznotie pilna auguma Mārtena Solmansa un Opjenas Kopitas portreti kopš 19. gadsimta vidus ir bijuši baņķieru Rotšīldu ģimenes Francijas atzara īpašumā. Gleznas reti bijušas skatāmas publiski. Tiek uzskatīts, ka pašlaik tās ir Ērika Rotšīlda īpašumā.

«Mums ir ārkārtīgi svarīgi, lai gleznas, kuras pašlaik ir privātās rokās, kļūtu par valsts īpašumu, lai tās būtu pieejamas sabiedrībai un paliktu Eiropā,» stāstīja Bisemakers. Viņš norādīja, ka māksla pieder visiem, piebilstot, ka gleznu nonākšana «kāda naftas magnāta rokās» būtu nevēlama.

Valsts piekritusi finansēt pusi no šīs summas. Pārējo summu, aptuveni 80 miljonus eiro, būs jāsavāc muzejam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu