«Rixc» galerijā būs skatāma izstāde «Transformējošās ekoloģijas»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rīgā, jauno mediju kultūras centra «Rixc» galerijā, no 7. oktobra līdz 9. novembrim būs apskatāma izstāde «Transformējošās ekoloģijas», informēja «Rixc» sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Babre. «Rixc» kūrētā izstāde ir atceļojusi no 2015. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas Monsas, Beļģijā, kur augusta beigās tā prezentēja inovatīvas latviešu un beļģu mākslinieku instalācijas, kā arī dažādu projekta izstrādes laikā uzkrātu vides datu sonificētās, vizuālās un 3D reprezentācijas.

Izstāde «Transformējošās ekoloģijas» tiecas atklāt pārmaiņu faktorus mūsdienu ekoloģijā, mākslā un zinātnē. Mākslas un zinātnes instalāciju autori ir mākslinieki, kuri interpretē vides, bioloģiskos un tehnoloģiskos datus, radot audiālās, vizuālas un 3D reprezentācijas. Izstādē mākslinieki izmanto mākslas transformējošo potenciālu un datus kā jaunu mākslas mediju, lai radītu ilgtspējīgākas nākotnes vīzijas no ziemeļu perspektīvas.

Plaši pazīstams Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvis Gints Gabrāns savā darbā «Metabolical dominance» piedāvā nākotnes pārtikas vīziju, prezentējot celulozi šķeļošus enzīmus, kas ļautu lietot uzturā zāli, koksni, papīru utt. Ar mikroizmēra sugām līdzdarbojas arī Rasa un Raitis Šmiti. Kopā ar video māksliniekiem Mārtiņu Ratniku un Jāni Jankevicu ir izveidota jauna «Dīķa baterijas» vizualizācija, kas tika instalēta Latvijas Universitātes Botāniskā dārza dīķī un apkopoja datus septiņu mēnešu garumā.

Tikmēr latviešu jaunā mākslinieka Riharda Vītola projekts «akA» piedāvā jaunu agrokultūras veidu - mākoņkopību - kas izmanto hēlija balonus, lai savāktu lietus ūdeni. Anglijā dzīvojošais Danī Ploegers demonstrēs video, kur viņa organismā tiek iemontēta daļa no CRT televizora novirzes spoles, kurai tiek padoti mazi elektrības lādiņi, padarot mākslinieku par magnētisko lauku. Norvēģu māksliniece Hēge Tapio piedāvā videi draudzīgu un cilvēkiem ētisku alternatīvās enerģijas iespēju - mūs pašus. Darba «From DNA to NSA» autori - norvēģu mākslinieks Gisle Froislands un spāņu māksliniece Maite Kajarville - piedāvās apmeklētājiem apvienot savas DNS šūnas un radīt vienotu vizualizāciju.

Izstāde ir viens «Rixc» ikgadējā mākslas un zinātnes festivāla pasākumiem.

www.rixc.lv

Kā ziņots, savā 15 gadu jubilejā «Rixc» festivāls maina nosaukumu un kursu - no 90.gadu interneta kultūras un «māksla plus komunikācija» idejām tas veic pagriezienu uz plašākiem mākslas un zinātnes laukiem, manifestējot postmediju situāciju un risinot ilgtspējības jautājumus. Festivālu papildinās izstāde «Datu sanesas», konference «Atjaunojamā nākotne», kā arī plaša performanču programma.

Izstāde «Transformējošās ekoloģijas» apskatāma «Rixc» galerijā, 11.novembra krastmalā 35, ieeja no Minsterejas ielas. Tās apmeklējums būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu