Režisore Inga Tropa salīdzina mākslu ar attīrīšanās procesu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Fonds «Mākslai vajag telpu» turpina video stāstu sēriju par mākslu un Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību Rīgā ar dažādu profesiju pārstāvjiem. Jaunākā saruna ar aktrisi un režisori Ingu Tropu.

Inga Tropa atzīst, ka māksla viņai ir būtiska un ieņem arvien lielāku lomu viņas dzīvē. Māksla viņai palīdz iedvesmoties ne tikai darbam savā profesijā, bet arī pilnveidoties un attīstīties kā personībai. Inga uzskata, ka mākslai tiešām ir vajadzīga telpa. Viņasprāt, mākslas telpa sastāv no trim lietām - vietas, laika un enerģijas. Katrā situācijā tā, iespējams, ir atšķirīga telpa. Tas ir arī laiks, kuru nepieciešams veltīt šim procesam. Enerģija vajadzīga gan mākslas radīšanai, gan baudīšanai.

«Arī patērētājam savā ikdienas plūdumā, savā dzīves nogrieznī ir jāatrod laiks, ko veltīt mākslai,»

uzskata Inga.

Inga Tropa salīdzina mākslu ar attīrīšanās procesu. Kad šie trīs priekšnoteikumi – vieta, laiks, enerģija – sakrīt, ir iespējams atbrīvoties no rāmjiem un paplašināties. Un, jo vairāk iet dziļumā, jo godīgāks un patiesāks ir galarezultāts. Vai tas būtu kliedzošs, izaicinošs vai pozitīvs un apliecinošs, galvenais - tam ir jābūt spilgtam un sulīgam.

Aktrise un režisore uzskata, ka jaunajam mūsdienu mākslas muzejam ir jābūt tādam, kas var pulcēt pēc iespējas dažādāku slāņu un vecumu cilvēkus. Muzejs ļautu jaunajiem dažādu jomu pārstāvjiem satikties un kopā radīt. Īpaši nozīmīgi, lai arī jaunākajai paaudzei tiek piedāvāta šāda telpa. Jo, līdzīgi kā tas ir citās jomās, arī mākslā ir jāieliek kvalitatīvi pamati jau bērnībā, lai uz tiem var stingri turēties visā turpmākajā dzīvē. Protams, uzskaitījumu, kāpēc Rīgā nepieciešams Pēckara un mūsdienu mākslas muzejs, varētu vēl turpināt. «Tas palīdz pietuvoties tam, kas esam mēs paši, šobrīd, šeit un tagad,» pārliecināta Inga Tropa.

Fonds «Mākslai vajag telpu» tika dibināts ar mērķi panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Par vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds uzskata RTU ēku Kaļķu ielā 1. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas un nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas sācēji uzskata, ka mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu