Rīgā eksperimentālo filmu skates un sarunas «Analogs attēls»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ievas Balodes analogo mediju izstādes «Neredzamie attēli» laikā 10. februārī plkst.18.30 Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā autore aicina skatītājus uz sarunu ar Londonā dzīvojošo analogā kino mākslinieku Karelu Dūingu un lietuviešu mākslinieku Vītautu Jozenu. Kā informēja Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Alise Ziemule, saruna tiks veltīta analogajam attēlam, īpaši analogajai kinofilmai kā mākslas medijam, kas stāv līdzās digitālajam attēlam ne tikai kā tās priekštecis, bet kā daudz apzinātāks medijs, kas attēlu pēta kā psihisku, politisku un estētisku parādību. Sarunā abi autori demonstrēs arī savus darbus uz 16 mm kino projektora.

Savukārt 12. februārī un 13. februārī kinoteātrī «Kino Bize» Ievas Balodes rīkotās kino programmas «Eksperimentālā kino vakari» laikā abi autori rādīs savus darbus uz 16 mm kino projektora un stāstīs par tiem daudz izvērstākā veidā. Visas tikšanās ar autoriem notiks angļu valodā.

Diskusiju mērķis ir iepazīstināt auditoriju ar Latvijā vēl līdz galam neiepazītu mediju, kurš patlaban Rietumeiropā piedzīvo savu slavas zenītu jauno mākslinieku darbos un laikmetīgās mākslas centros un galerijās. Digitālā attēla laikmetā analogs attēls, īpaši - kinofilma, skatītāju iepazīstina ar attēlu kā fizikālu un sensuālu pieredzi, kas radikāli atšķiras no video signāla, kuru ieraksta digitālā video kamera un tālāk pārraida pie skatītāja gaismas signālu veidā, kamēr analogs attēls saglabā savu fizikālo autentiskumu.

Karels Dūings

Sarunas īpašais viesis - Londonā dzīvojošais austrāliešu izcelsmes mākslinieks Dūings ir pieredzējis eksperimentālā kino eksperts, kurš ar analogo filmu nodarbojas kopš 80.gadiem. Savulaik, dzīvojot Nīderlandē, 1989.gadā viņš atvēra kino laboratoriju «Studio één», šodien viņš strādā divu Londonā pazīstamu mākslinieku Kārenas Mirzas un Breda Batlera vadītā centrā un kino laboratorijā «no.w.here», kur ik dienas strādā ar celuloīdu, attīstot un eksperimentējot ar dažāda formāta kinofilmām, kā arī pasniedz analogā kino kursus Austumlondonas Universitātē, nodarbojas ar sava žanra izstāžu kūrēšanu un aktīvu dalību starptautiskās izstādēs un festivālos. Uz Rīgu Dūings atvedīs savus kino darbus, kas tapuši apvienojot analogās tehnikas ar digitālajam, kā arī pastāstīs par analogo filmu kā vizuālā mākslā izmantojamu mediju.

Vītauts Jozens

Savukārt Jozens ir zināms kā jaunās paaudzes analogā kino entuziasts, kas aktīvi darbojas tepat Lietuvā, Viļņas mākslas akadēmijā. Viļņā 2008. gadā tika izveidots analogā kino entuziastu kolektīvs «Tree Lab», no kura Vītauts patlaban Lietuvā darbojas gandrīz viens, jo pārējie kolektīva biedri dzīvo ārvalstīs. Jozens analogo filmu izmanto savā mākslinieciskajā praksē un to dara, lietojot padomju laikā ražotu tehniku un filmas, kas saglabājušās Baltijas reģionā vēl šodien. Guvis pieredzi Vācijas zināmākajā kino laboratorijā «Labor Berlin», patlaban aktīvi turpina uzturēt analogo kino dzīvu Viļņā, apmācot arī citus interesentus. Jozens Rīgā demonstrēs filmas no Lietuvas un dalīsies savā pieredzē, strādājot ar filmu Lietuvā un Berlīnē.

Balodes izstāde «Neredzamie attēli» būs skatāma līdz 19. februārim. Izstāde ir analogu fotogrāfiju, divu 8 mm kino filmu, divu vēsturisku tekstu un pētījumā lasīto tekstu instalācija telpā, ko veido autores fotografētas analogas un fotolaboratorijā kopētas melnbaltas fotogrāfijas, kā arī kara laika fotogrāfijas no Latvijas Nacionālās bibliotēkas foto arhīva un Latvijas Kara muzeja foto arhīva, kā arī telpā instalētās divas autores uzņemtās «super8» kinofilmas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu