Tiks atklāta «Rīgas fotogrāfijas biennāle 2016»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pauls Herbsts (Paul Herbst, LT/DE)

No šā gada 14. līdz 24. aprīlim tiks atklāta «Rīgas fotogrāfijas biennāle 2016» un tā turpināsies vairākus mēnešus. «Rīgas fotogrāfijas biennāle» (RFB) ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu. Biennāle turpmāk norisināsies katru otro gadu, tomēr dažādi pasākumi regulāri tiks rīkoti arī ārpus tās ietvariem.

Biennāles mērķis - veidot dialogu

Pirmā «Rīgas fotogrāfijas biennāle» idejiski fokusēsies uz mūsu reģiona ģeopolitisko īpatnību – atmiņām, sapņiem un realitāti, vienlaicīgi priekšplānā izvirzot vairākus jautājums pa attēla lomu, nozīmi šodienas telpā.

«Moderno tehnoloģiju straujās attīstības rezultātā nākas pārvērtēt arī attēlu nozīmi un to sniegto vēstījumu. Šodien fotogrāfija ir visur. Klasiskajam fotogrāfijas kā estētiska un dokumentējoša attēla uzstādījumam pievienojusies virkne citu priekšstatu, kas rada jauna satura apzināšanās nepieciešamību,» par biennālē pētīto tēmu loku saka tās vadītāja Inga Brūvere. «Biennāles mērķis ir veidot dialogu - diskusiju, priekšplānā izvirzot jautājumu - Kā laika telpā ir mainījusies izpratne par fotogrāfiju un tās klātbūtne mākslas darba ietvaros?».

«Meklējam jauno fotogrāfijā!»

Pasākuma programma tiks realizēta divās pamatdaļās – izstādēs vairākās izstāžu zālēs un intelektuāli izglītojošā programmā, kuras ietvaros notiks starpdisciplinārs simpozijs, vairākas lekcijas, prezentācijas un radošas darbnīcas. Īpašu uzmanību biennāle pievērsīs jauniem māksliniekiem, piešķirot balvu – «Meklējam jauno fotogrāfijā!». Starptautiskās žūrijas izvēlēto trīs finālistu – Viktorijas Ekstas (LV), Andreja Strokina (LV) un Alisas Nirgi (Alissa Nirgi , EE) darbi būs apskatāmi «Rīgas mākslas telpas» «Intro» zālē.

No 22. aprīļa izstāžu zālē «Rīgas mākslas telpa» apmeklētājiem būs pieejama RFB 2016 centrālā izstāde «RESTART», kurā būs apskatāmi astoņpadsmit starptautiski atzītu mākslinieku darbi, kuros tiks meklēta saikne starp pagātni un nākotni. Līdz pat 12. jūnijam rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs pieejami Amālijas Ulmanes (Amalia Ulman, USA), Agņeškas Polskas (Agniezska Polska, PL/NL) un Viteka Orskija (Witek Orski, PL), Evas Stēnramas (Eva Stenram, SE/UK), Natašas Karuanas (Natasha Caruana, UK), Izabelles Venceles (Isabelle Wenzel, DE), Aleksandra Ugaja (Alexander Ugay, KZ), Kamillas Lorelli (Camille Laurelli, FR/EE), Zanes Mellupes (LV/CN), Megijas Rustamovas (Meggy Rustamova, GE/BE), Daņilas Tkačenko (Danila Tkachenko, RU), Janas Romanovas (Jana Romanova, RU), Lauras Prikules (LV), Karolīnas Papas (Karoliina Paappa, FI), Katinkas Goldbergas (Katinka Goldberg, SE/NO), Paula Herbsta (Paul Herbst, LT/DE), Arna Anskaita (Arnas Anskaitis, LT) un Ulda Brieža (LV) mākslas darbi.

Bez nosaukuma, 2015
Bez nosaukuma, 2015 Foto: Pauls Herbsts (Paul Herbst, LT/DE)

Izstādes ietvaros notiks arī vairāki izglītojoši pasākumi, tajā skaitā Katrīnas Teivānes-Korpas lekcija, kas iepazīstinās ar Latvijas fotogrāfijas vēsturi (4. maijā) un tikšanās ar fotogrāfu Uldi Briedi (14. maijā).

22. un 23. aprīlī koprades telpā «The Mill» notiks starpdisciplinārs simpozijs, kura laikā tādi mākslinieki un kuratori kā Amālija Ulmane (Amalia Ulman, USA), Ivars Grāvlejs (LV/CZ), Alise Tīfentāle (LV/USA), Agņeška Polska (Agnieszka Polska, PL/NL), Aša Levins Šehters (Asha Levine Schechter, USA), Kamilla Lorelli (Camille Laurelli, FR/EE), Inga Lāce (LV), Dženifera Allena (Jennifer Allen, CA), Jergs Šellers (Jörg Scheller, DE), Juste Kostikovaite (LT/UK), Viktors Timofejevs (LV/NL), Alfredo Krameroti (Alfredo Cramerotti, IT/UK), Miška Henners (Mishka Henner, BE/UK), kā arī citi dažādos formātos runās, analizēs un diskutēs par attēla un fotogrāfijas lomu post-digitālajā laikmetā.

«

Mūsdienās, kad mākslas izstāde var notikt internetā un mākslinieka identitāte top virtuālajā vidē, attēls spēlē izšķirošu lomu,

- tas ir kļuvis par vadošo ieroci komunikācijā un reprezentācijā, kā arī par neatņemamu politiskā un sociālā diskursa dalībnieku un noteicēju. Kāda ir attēla loma un vara informācijas nebeidzamajā plūsmā – to pētīsim simpozijā, un tā ietvaros gaidāmas arī vairākas radošās darbnīcas,» norāda simpozija kuratore Maija Rudovska.

Personālizstādes

RFB 2016 programmas ietvaros gaidāma arī virkne personālizstāžu: līdz 15. maijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs apskatāmi Protika Sarkera (Protick Sarker, BD) fotogrāfijas, bet līdz 20. maijam Laikmetīgās mākslas centrā – Aleksandras Navratilas (Alexandra Navratil, CH/NL). Galerijā «Alma» tiks izstādīti Stefana Savas (Stefan Sava, RO) darbi. «Kuldīgas Mākslas namā» līdz 14. maijam notiks Latvijas mākslinieces Baibas Rubines personālizstāde, savukārt no 18. aprīļa līdz 1. maijam notiks Ivara Grāvleja (LV) intervence pilsētvidē – mākslinieka darbi būs apskatāmi Rīgas pilsētas divdesmit sabiedriskā transporta pieturvietās. Biennāles noslēdzošais pasākums tiks atklāts 17. jūnijā izstāžu zālē «Mākslas stacija Dubulti», kur līdz pat augustam būs apskatāmi Anša Starka (LV) darbi.

«Rīgas fotogrāfijas biennāli» organizē biedrība «Rīgas fotogrāfijas biennāle». Programmas organizatori un kuratori: Inga Brūvere, Maija Rudovska, Ieva Epnere, Aiga Dzalbe, Marīe Šēvolda (Marie Sjovold, NO), Uldis Pētersons, Inga Šteimane, Maira Dudareva, Santa Mičule un Elīna Sproģe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu