LNVM būs skatāma Čehoslovākijas slepenpolicijas fotogrāfiju izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) izstāžu zālē Brīvības bulvārī atklās izstādi «Prāga caur slepenpolicijas objektīvu. 20.gs. 70.-80. gadu fotogrāfijas», kas tapusi sadarbībā ar Čehijas vēstniecību Latvijā, informē muzeja pārstāve Rudīte Menģelsone. Apmeklētājiem izstāde būs pieejam no 16. marta līdz 29. maijam.

Fotogrāfiju autori ir toreizējās Čehoslovākijas politiskās policijas jeb slepenpolicijas darbinieki – aģenti. Vairumā gadījumu tie paši nezināja, kas paliks fiksēts attēlā, jo fotoaparāts, pildot darba uzdevumus, bija jāslēpj zem mēteļa, čemodāniņā vai somā un slēdzis jāspiež brīdī, kad objekts bija nonācis paslēptā objektīva priekšā. Tādējādi fotofilmiņu negatīvos palika daudz tādu kadru, kurus, fotografējot citos apstākļos, autori nemaz nebūtu uzņēmuši. Prāga tajos redzama noplukušām namu fasādēm, pilna ar sastatnēm un divtaktu dzinēju automobiļiem, bez tūristiem, bez restorānu terasēm un reklāmām. Politiskā policija piesaistīja desmitiem cilvēku, lai dokumentētu visbanālākās citu cilvēku privātās dzīves norises.

Izstādi 2009. gadā Čehijas Eiropas Savienības Padomes prezidentūras ietvaros veidojis Totalitāro režīmu pētniecības institūts Prāgā.

Izstādes atklāšanā 15. martā piedalīsies Čehijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks, Čehijas Nacionālā muzeja pārstāvji, Totalitāro režīmu pētniecības institūta Prāgā Izglītības un pētniecības departamenta direktors Mihals Hroza un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu