Koačellas festivālā arī Latvijas mākslinieki Neiburga un Eglītis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šogad pirmo reizi ASV notiekošajā mūzikas un mākslas festivālā «Valley Music and Arts Festival» piedalās divi mākslinieki no Latvijas - Katrīna Neiburga un Andris Eglītis, kuru veidotā multimediālā instalācija «ARMPIT California Edition» festivālā skatāma divas nedēļas nogales.

Kā informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC), kas ir ARMPIT producents, pārstāve Marta Krivade, festivāla «Coachella Valley Music and Arts Festival» radošais direktors Pauls Klemente ARMPIT pamanīja Venēcijas mākslas biennālē, kur 2015. gadā Latvijas paviljonu veidoja abi mākslinieki.

LLMC direktore Solvita Krese uzsvēra, ka šī ir negaidīta iespēja. «Tagad tikai jāizmanto potenciāls, kas piedāvā sešu dienu laikā parādīt Latvijas laikmetīgās mākslas darbu 200 000 apmeklētāju. Mākslinieki jau mēnesi smagi strādā pie darba būvniecības, jo Venēcijas instalācija ir pilnībā pārprojektēta kopā ar arhitektu Austri Mailīti, lai atbilstu festivāla norises vietai un augstajam apmeklētāju skaitam,» klāstīja Krese.

Foto: publicitātes

LLMC direktore uzskata, ka dalība ASV notiekošajā festivālā ir laba iespēja gan abiem māksliniekiem, gan LLMC kā producentam un Latvijas laikmetīgajai mākslai kopumā, lai attīstītu tālāku starptautisko sadarbību.

Festivāla radošais direktors Klemente, taujāts par to, ar ko latviešu mākslinieku darbs palika atmiņā pēc Venēcijas biennāles apmeklējuma, vēstījis, ka tā bija mīlestība no pirmā acu skata. Viņam iepatikās Eglīša veidotā organiskā arhitektūra, ko piepilda Neiburgas video darbi.

Festivāls «Coachella Valley Music and Arts Festival» notiek kopš 1999. gada un ir kļuvis par vienu no apmeklētākajiem un pelnošākajiem mākslas un mūzikas festivāliem Amerikā. Biļetes uz to tiek izpārdotas pāris stundu laikā, un tas apmeklētājiem piedāvā daudzveidīgu programmu. Šogad starp galvenajiem mūzikas māksliniekiem ir «LCD Soundsystem», «Guns N’ Roses», Elija Goldinga un citi, savukārt mākslas programmu veido 11 vizuālās mākslas pārstāvji no visas pasaules, kas veido lielizmēra mākslas instalācijas un skulptūras.

Neiburgas un Eglīša ARMPIT ir tēlnieciski veidota būvju sistēma, kas papildināta ar videostāsta fragmentiem. Par tā iedvesmu un estētisko atsauci kalpo videoformātā fiksētas sarunas ar vīriešiem, kuri brīvo laiku pavada savam vaļaspriekam iekārtotās darbnīcās un radošā nošķirtībā. Izdevība ielūkoties privātās dzīves telpā mudinājusi māksliniekus izmantot garāžās dokumentēto vidi, lai veidotu šā savdabīgā mikrokosmosa «atlējumu». Darbnīcas dunu mākslas darbā veido muzikāla kompozīcija, kuru radījuši mūziķi Andris Indāns un Jānis Šipkēvics jeb Shipsi, sadarbojoties ar Rīgas Doma skolas zēnu kori un vīru kori «Gaudeamus».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu