LNMM atklāšanas pasākumi būs baudāmi visas dienas garumā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas svinīga atklāšana notiks 4. maijā plkst.10, bet atklāšanas svētku programmu varēs baudīt līdz pat vakaram. Atklāšanas ceremonija sāksies plkst.10 pie muzeja centrālās ieejas Krišjāņa Valdemāra ielas pusē ar svinīgām uzrunām, kuras teiks Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Birutis, Rīgas pilsētas galva Nils Ušakovs (SC), gleznotāja Džemma Skulme un LNMM direktore Māra Lāce, informēja muzeja Preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Pēc svinīgajām uzrunām notiks lentes pārgriešana, un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

Pirmo muzeja apmeklētāju vidū būs arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, būvniecības procesa dalībnieki - Lietuvas arhitektu biroja «Processoffice» arhitekts Vītauts Biekša, būvkompānijas «RE&RE» ģenerāldirektors Didzis Putniņš, «RE&RE Būve» vadītājs Valdis Koks, būvuzraugs Leonards Dubkevičs.

No plkst.11 līdz 14 pie LNMM galvenās ēkas laukumā parka pusē norisināsies radošā darbnīca «Ceļš uz muzeju», kurā varēs iesaistīties arī jaunākie muzeja apmeklētāji. Darbnīcas dalībnieki sekos mākslinieču Baibas Sprances un Diānas Dimzas-Dimmes vizuālajām norādēm - uz laukuma virsmas ar krītiņiem uzzīmētajām detaļām no muzeja arhitektūras vai populārākajiem ekspozīcijas elementiem, kurus varēs uzmeklēt vēlāk, ieejot ēkā. Ikviens bērns būs aicināts šos motīvus papildināt ar savu radošo pienesumu, lai visi kopā zīmētu stāstu par ceļu uz muzeju. Labu laikapstākļu gadījumā laukuma pusē tiks izvietoti galdi ar krāsojamām un zīmēšanas lapām.

Muzeja atklāšanās dienā ieeja muzeja galvenajā ēkā būs brīva.

Muzejs strādās no plkst.10 līdz 18, bet ieeja muzejā būs atvērta līdz plkst.17.30.

Skatītāju ērtībām tiks piedāvātas mūsdienīgas ekspozīciju interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, kafejnīca un suvenīru veikals. Tagad muzejs ir pilnībā pieejams arī ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

Svētki uz Krišjāņa Valdemāra ielas, kā arī parka pusē turpināsies līdz plkst.19.45. Notiks muzikāli priekšnesumi, performances, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Līdz ar māksliniecisko programmu pasākuma apmeklētāji visas dienas garumā varēs nesteidzoties baudīt svētku atmosfēru ar uzkodām un dzērieniem uz ielas ierīkotajās baltajās «pop-up» kafejnīcās.

Pie Latvijas Mākslas akadēmijas darbosies «Baltā galdauta svētku» piknika zona.

Jaunā pastāvīgā ekspozīcija «Latvijas māksla. 19.-20. gadsimts» pirmo reizi aptver Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Ekspozīcijas mērķis ir veidot vizuālu un emocionālu stāstu par Latvijas mākslas attīstību, izceļot nozīmīgākos darbus un personības kultūrvēsturiskajā, politiskajā un sociālajā kontekstā. Mūsdienīga un apmeklētājiem draudzīga ekspozīcija iekārtota pēc hronoloģiski stilistiskā principa - centrālā loma ierādīta pašiem mākslas darbiem, bet tos ietver multimediāla infrastruktūra un pastāvīgi pieejama informācija par muzeja zālēs redzamo vairākos izziņas līmeņos, kas paplašinās skatītāja pieredzi, vienlaikus netraucējot novērtēt aptuveni 500 unikālus priekšmetus no muzeja krājuma.

Atjaunotās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja telpas
Atjaunotās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja telpas Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Īpašs jaunums ir ilgāku laiku neeksponēti mākslas darbi, kas tapuši laika periodā pēc Otrā pasaules kara līdz 2000. gadam, iekļaujot pirmo desmitgadi kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas. Līdzās tradicionālajiem mākslas veidiem - glezniecībai, tēlniecībai un grafikai - ekspozīcijā iekļautas fotogrāfijas, instalācijas un videodarbi.

Lielo izstāžu zāli, kas atrodas jaunajā apakšzemes piebūvē, LNMM atklās ar Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstādi «Ilūzija kā īstenība», kas muzejā būs aplūkojama līdz 24.jūlijam. Šī būs pirmā tik vērienīga, visus autora radošās darbības periodus reprezentējoša darbu skate, kas liecina par daudzām nozīmīgām epizodēm Latvijas mākslā pēdējo četrdesmit gadu laikā. Izstādē eksponēti gandrīz 200 mākslas darbi - gleznas, zīmējumi, kolāžas, kā arī bagātīgs dokumentālais materiāls, kas strukturēts vairākās tematiskās sadaļās.

Savukārt atjaunotās LNMM vēsturiskās ēkas ceturtā stāva izstāžu zālēs, kas iekārtotas bēniņu daļā, būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde. Bērziņš ir viens no redzamākajiem pārstāvjiem Latvijas 20.gadsimta otrās puses kultūrainā. Saskaņā ar gleznotāja testamentu LNMM saņēma mantojumā viņa radošo darbu kolekciju. Bagātīgais darbu klāsts sniedz pārliecinošu priekšstatu par meistara ražīgā mūža veikumu, kur spilgti iezīmējas viņa talanta un esības uztveres savdabība.

Izstādei izvēlētie darbi, kas ir vairāk nekā 50, izpildīti dažādās tehnikās - eļļas gleznojumi, kolāžas, zelta un sudraba plāksnīšu izmantojums, zīmējumi ar lodīšu pildspalvu. Tie tapuši laikā no 1959.gada un izsmeļoši ataino mākslinieka patstāvības meklējumus dažādos virzienos un veidos, pacietīgo, skrupulozo un smalko darbu.

Turpmāk LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā - otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst.10 līdz 18, piektdienās no plkst.10 līdz 20, sestdienās un svētdienās no plkst.10 līdz 17. Piektdienās atgriezīsies apmeklētāju iemīļotās «Vēlās piektdienas», sniedzot iespēju apskatīt muzeja ekspozīcijas un izstādes līdz astoņiem vakarā. Savukārt katra mēneša pēdējā svētdienā ikviens interesents varēs iepazīties ar LNMM pastāvīgo ekspozīciju bez maksas. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Atklāšanas gadā LNMM galvenajā ēkā plānots sagaidīt vairāk nekā 100 000 apmeklētāju.

LNMM ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 ir pirmā mākslas muzeja celtne Baltijā un valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Trīs gadu laikā - no 2013. gada līdz 2015. gadam - pilnībā atjaunots LNMM galvenās ēkas vēsturiskais apjoms, ievērojami paplašinātas telpas - izveidota apakšzemes piebūve un iegūtas jaunas izstāžu platības muzeja bēniņos. Tagad apmeklētājiem būs iespēja izstaigāt vēsturiskās ēkas četrus stāvus un jauno - piekto - kupolstāvu ar jumta terasēm, kā arī iespaidīgo muzeja jaunbūves apjomu divos pazemes stāvu līmeņos. Ēkas kopējā platība pašlaik ir 8249 kvadrātmetri. Tik vērienīga restaurācija, rekonstrukcija un modernizācija notikusi pirmo reizi ēkas 111 gadu vēsturē.

LNMM vēsturiskās ēkas rekonstrukcijai, restaurācijai un infrastruktūras uzlabošanai ir veikts ieguldījums kopsummā 15 355 571 eiro apmērā. Tajā skaitā Kultūras ministrijas piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums 13 050 898 eiro, valsts budžeta dotācija Rīgas pilsētas pašvaldībai 345 500 eiro un Rīgas pašvaldības budžeta finansējums 1 959 173 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu