Aicina apmeklēt Dr. Eimijas Brizgelas lekciju «Polis, Austrumi un Rietumi»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

6. maijā, plkst. 18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas Konferenču zālē (K. Valdemāra ielā 10, Rīgā) notiks amerikāņu mākslas zinātnieces, pasniedzējas, Miervalža Poļa daiļrades pētnieces un monogrāfijas autores Dr. Eimijas Brizgelas (Skotija, Lielbritānija) lekcija «Polis, Austrumi un Rietumi».

Miervaldis Polis (1948) ir viens no spilgtākajiem Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem. Viņa radošās aktivitātes lauku raksturo konceptuālas pārdomas par realitātes iluzoro dabu, identitātes meklējumiem, indivīda un sabiedrības pašrefleksiju. Jau vairāk nekā četrdesmit gadus šis intelektuāli nemierīgais, azartiskais mākslinieks ir spēcīgi ietekmējis Latvijas vizuālo kultūru, vienlaikus būdams tās avangardā un stiprinot izpratni par klasiskām vērtībām. Meistara postmodernie darbi un performances kļuvušas par plaši pazīstamām estētisku un sociālpolitisku pārmaiņu zīmēm, ievadot laikmetīgās domāšanas paradigmu sociālisma perioda mākslā.

Miervalža Poļa personālizstāde «Ilūzija kā īstenība», kura šobrīd ir skatāma LNMM galvenās ēkas Lielajā izstāžu zālē, ir pirmā retrospekcija, kas aptver visu autora radošo interešu trajektoriju, rādot gandrīz 200 mākslas darbus – dažādu periodu gleznas, zīmējumus un performanču dokumentācijas – un apliecinot meistara nozīmību Latvijas mākslas vēsturē.

Ar Miervalža Poļa darbiem amerikāņu mākslas zinātniece PhD Eimija Brizgela (Amy Bryzgel) iepazinusies strādājot pie doktora disertācijas Ratgersa Universitātē (ASV), kur atrodas Nortona un Nensijas Dodžu padomju nonkonformisma mākslas kolekcija (the Norton and Nancy Dodge Collection of Nonconformist Art from the Soviet Union) – lielākais Padomju Savienības neoficiālās mākslas krājums pasaulē. Tajā ir pārstāvēti vairāki latviešu autori, tostarp Miervaldis Polis ar 28 darbiem. Doktora disertācijas izstrādes laikā, no 2003. līdz 2009. gadam, Eimija Brizgela dzīvoja Rīgā, pētot Latvijas, Krievijas un Polijas mākslinieku jaunradi. Viena no šī zinātniskā darba nodaļām bija veltīta tieši Miervalža Poļa radošo meklējumu apskatei. Tās paplašinātā versija tika publicēta Eimijas Brizgelas 2013. gadā iznākušajā grāmatā «Reprezentējot Austrumus: Performances māksla Krievijā, Latvijā un Polijā kopš 1980. gada» («Performing the East: Performance Art in Russia, Latvia and Poland since 1980»).

Pēc disertācijas pabeigšanas Eimija Brizgela nolēma turpināt Miervalža Poļa personības un mākslas izpēti ar mērķi uzrakstīt monogrāfiju. 2015. gadā latviešu valodā iznāca viņas grāmata «Miervaldis Polis», kas apkopo desmit pētniecības gadu darbu. Tajā meistara daiļrade analizēta globālu mākslas kustību kontekstā, no fotoreālisma un performances līdz parādes portretiem un konceptuālismam. Gleznotājs pēc izglītības, jau savas darbības agrīnajā posmā Polis labprāt eksperimentēja ar performances un spēles elementiem.

Lekcijā «Polis, Austrumi un Rietumi», ko Eimija Brizgela piedāvās klausītājiem 6. maijā, tiks izsekota mākslinieka individuālās radošās valodas attīstība no 20. gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām, izceļot tos aspektus Poļa darbos, kas veido unikālu ieguldījumu ne tikai Latvijas mākslā, bet arī Rietumu mākslas vēsturē kopumā.

Papildus pētnieciskajam darbam Dr. Eimija Brizgela pasniedz mākslas vēsturi, filmu un vizuālo kultūru prestižajā Aberdīnas Universitātē (Skotija, Lielbritānija). Viņas specializācija ir Centrālās un Austrumeiropas modernā un laikmetīgā māksla, pētniecisko interešu fokusā – performance kā mākslas forma. Pavisam nesen zinātniece pabeigusi visaptverošu pētījumu par perfomanču mākslu Eiropas reģionā no Baltijas līdz Balkāniem – «Performances māksla Austrumeiropā kopš 1960. gada» («Performance Art in Eastern Europe since 1960»), ko plānots izdot Mančesteras Universitātes izdevniecībā.

Uz lekciju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā laipni aicināts ikviens!

Pasākums notiks angļu valodā.

Ieeja brīva.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu