Atklās Rīgas Fotomēneša izstādi «Gleznas un skulptūras»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

6. maijā plkst. 18 Latvijas Nacionālajā bibliotēkas izstāžu zālē tiks atklāta izstāde «Gleznas un skulptūras», kas iepazīstina ar trīs dažādu paaudžu autoru - Eduarda Gaiķa, Valtera Jāņa Ezeriņa un Līgas Spundes - darbiem. Trīs mākslinieku eksperimenti ar fotogrāfiju atklāj medija robežu meklējumus gadsimta griezumā.Izstāde notiek festivāla «Rīgas Fotomēnesis 2016» ietvaros.

Katrs no autoriem savā unikālā veidā pievēršas fotogrāfijas kā medijarobežām. Eduards Gaiķis (1881 – 1961)ir izteikts piktoriālisma pārstāvis – mākslas fotogrāfijas virziena, kas attīstījās 19. un 20. gadsimta mijā un tiecās sapludināt robežas starp fotogrāfiju un glezniecību. Pirmā pasaules kara laikā Eduards Gaiķis nonācis Petrogradā, kur 1918. gadā un 1919. gadā apmeklējis jaundibināto Augstāko Fotogrāfijas un fototehnikas institūtu; tur arī tapuši izstādē redzamie darbi – agrīni krāsu foto paraugi, skatāmi autora veidotos diaskopos.

Fotogrāfs, fotodizainers, solarizācijas tehnikas pionieris Latvijas fotomākslā Valters Jānis Ezeriņš (1938) ir viens no nedaudzajiem Latvijas autoriem, kurš 1960. gadu sākumā un vidū radījis unikālus fotodarbus bez fotokameras (dažādās fotogrammas tehnikās) un izmantojis fotoprocesus abstraktu mākslas darbu veidošanā. Izstādē iekļauta viņa 1985. gadā veidotā fotogramma, kā arī 1960. gados radītā kristalogrāfiju sērija – tie irattēli, kas radīti, uz stikla uzliekot metola-hidrohinona attīstītāju un ļaujot tam dabīgi izžūt, pēc tam attēlu kopējot sudraba želatīna tehnikā.

Savukārt jaunāko paaudzi izstādē pārstāv Līga Spunde (1990) ar instalāciju"Debesīs, cerams, nebesī», kas tapusi 2014. gadā kā autores bakalaura darbs Latvijas Mākslas akadēmijā un turpina kritiski pētīt fotografiskā attēla mākslīgumu.Darbi veidoti neignorējot tagadnes pozīciju, bet iesaistot to kā distanci starp pagātnes notikumiem, izceļot atstāstījumam kā formātam raksturīgo subjektīvismu, pārspīlējumu un realitātes deformāciju.

Izstādes kuratori ir Arnis Balčus un Elīna Sproģe. Izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 30. maijam. P.-Pk. 12:00–20:00; S.-Sv. 12:00–17:00. Ieeja bez maksas.

Festivāls «Rīgas Fotomēnesis 2016» notiek no 2. maija līdz 16. jūnijam, piedāvājot 10 izstādes un vairāk nekā 20 notikumus ar vienojošo tēmu «Teritorijas, robežas, savienojumi». Pilna festivāla programma atrodama mājas lapā rigasfotomenesis.lv Rīgas Fotomēnesi rīko biedrība «Rīgas fotomēnesis», ISSP un žurnāls FK, sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, LKA Rīgas Kino muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Laikmetīgās mākslas centru un JCDecaux. Festivālu atbalsta ABLV Charitable Foundation, Rīgas Dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nordic Club House, Sony, Francijas Institūts, ASV vēstniecība, Antalis, NicePlace Mansards, The Mill, Jelgavas tipogrāfija, SSE Rīga, Mercure Hotel Rīga, Piens.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu