Ar sešu izstāžu sēriju atklās «Mākslai vajag telpu» Vasaras māju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No konteineriem izveidota MVT Vasaras māja jau otro gadu turpina aktualizēt un mūsdienu kontekstā interpretēt Latviešu mākslu un vērtības, kuras radušās padomju periodā, vienlaikus atgādinot par to, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurš pārskatāmi atspoguļotu Latvijas pēckara un mūsdienu mākslu. Pērn uzmanības centrā bijusi gleznotāja un ģeniālā mākslas dzīves vadītāja Džemma Skulme, kā arī viņas 90 gadu jubilejas svinēšana. Šogad projekts kļūs par veltījumu Ilmāram Blumbergam (1943-2016), kurš ar moderno scenogrāfiju, izsmalcinātajiem zīmējumiem un savdabīgo glezniecību, ar savas

Godinot izcilo latviešu mākslinieku, no 9.jūnija līdz 11.septembrim MVT Vasaras mājā norisināsies sešu izstāžu sērija ar virsrakstu «#Blumbergs. Bezgalība.» un tajā piedalīsies mākslinieki Miķelis Fišers, Ansis Starks, Gints Gabrāns, Voldemārs Johansons, Sabīne Vernere un Andrejs Strokins.

Pēc izstādes kuratores Ingas Šteimanes vārdiem, šo mākslinieku uzaicināšana sabalansē dziļu pietāti pret Blumberga mākslu un ietekmi, kā arī turpina sarunu par to, kas vēl var būt māksla. Starp māksliniekiem ir tādi, kuru darbos ir tieša un apzināta Blumberga ietekme, ir Blumberga portreti un ir darbi, kuri tapuši individuālās trajektorijās, taču arī uz tiem var attiecināt Ilmāra Blumberga dzīves un mākslas izjūtu, ka «visi mēs kustamies kopā - kāds no kāda, cits uz citu».

Izstādes atklāšanas vakarā, 9. jūnijā, visiem interesentiem būs iespēja klātienē piedzīvot Blumberga konceptuālās audioperformances «Zīmējumi ir kastītē» oriģinālatskaņojumu.

Ierakstu, kas tapis Ivara Vīgnera skaņu studijā 2003.gadā, papildinās Gvido Kajona fotogrāfiju projekcijas. Tajās ir fiksēta performances norise.

Ievadot Vasaras mājas otro sezonu, notiks arī izstāžu sērijas «#Blumbergs. Bezgalība.» pirmās izstādes atklāšana. Tās autors Fišers, mākslinieks, kas nākamgad Latviju pārstāvēs Venēcijas mākslas biennālē, radījis jaunu instalāciju «Nemūžamnepiedošanas ekspresis», un tajā svarīga loma ir Blumberga gleznu ciklam «Visu laiku snieg».

Vasaras mājas jaunā sezona turpinās pērn aizsākto tradīciju un kļūs par veltījumu mākslai un mākslas formas attīstībai.

Fonds MVT tika dibināts ar mērķi panākt pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Iniciatīvas sācēji uzskata, ka pēckara un mūsdienu mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Vasaras māja ir radošā telpa, kas kalpo par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošām darbnīcām. Vasaras mājā katru otro nedēļu ikvienam būs iespēja tikties ar māksliniekiem un vairāk uzzināt par katra darba tapšanu mākslinieku autorvakaru laikā, savukārt katru sestdienu - piedalīties radošās darbnīcās visai ģimenei.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu