Māra Subača izstāde "Plakāti un domas"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst.17 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā tiks atklāta Māra Subača izstāde "Plakāti un domas", kas būs apskatāma no 19.decembra līdz 2009.gada 18.janvārim.

Māris Subačs mākslā ienāca ar paaudzi, kas sevi pieteica 1980.gadu vidū, "perestroikas" laikā, kad mākslinieki ar azartu piedalījās brūkošās PSRS kritikā. Leģendāras ir mākslinieku grupas "LPSR-Z" (Normunds Lācis, Vilnis Putrāms, Māris Subačs, Artis Rutks, Vilnis Zābers) izstādes un akcijas šajos gados.

Sociāla aktivitāte, nonkonformisms, pirmie konceptuālisma eksperimenti raksturo laikmetu un arī Subaču pirms 20 gadiem. Tomēr līdz mūsdienām mainījusies mākslinieku vieta un pozīcija attiecībā pret savu laiku. 20.gadsimta 80.gadu krāsainos, ekspresīvos linogriezumus nomainījis minimālisms, tīra līnija, vienkāršots, shematisks zīmējums un ļoti ietilpīgs teksts.

Plašākai sabiedrībai Subačs pazīstams ar daudzām grāmatām, kuras viņš veidojis kopā ar mācītāju Juri Rubeni: "Paskaties! Pasakas par Dievu un pasauli lieliem un maziem", "Dievs ir tepat. Pirmā iepazīšanās ar kristietību" (1997), "Viņš un viņa. Stāsti par mīlestību", "Ceļš uz Emavu. 365 pasakas pārdomām katrai gada dienai" (1998), "Debesu ainavas" (2003) - pavisam 16 grāmatas, kas runā par Dievu, pasauli un cilvēku tajā.

Subača izstādē "Plakāti un domas" tiks eksponēti plakāti. Tomēr tie nepilda plakāta reklāmas funkcijas. Māksliniekam ir savs viedoklis par šo mediju, kurā viņš ar panākumiem strādā jau vairākus gadus. "Manu plakātu rašanās nav saistāma ar komerciālās mākslas, reklāmas vai kādu citu totalitāru mērķi. Plakāti var radīt arī filozofiju, dzeju un attēlot Dieva ideju. Mākslinieka gars ir medijs, kam svarīgas idejas, ne jau dekoratīvas papīra lapas. Mēs tos varam saukt par filozofiskiem plakātiem. Tie var būt meditācijas objekti un ietvert kosmisku filozofiju vai mistēriju," skaidro Subačs.

Izstādē tiks eksponēta gandrīz 40 plakātu kolekcija. Katram darbam ir dota atšķirīga skanīga, intensīva krāsa, kas rada vitālu, spirgtu sajūtu, dzīvespriecīgu noskaņu.

Subačs dzimis 1963.gadā. 1988.gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. No 1986.gada piedalījies gandrīz 100 grupu izstādēs. No 1990.gada sarīkojis 30 personālizstādes. No 1997.gada nodarbojas ar grāmatu rakstīšanu un ilustrēšanu, ilustrējis un rakstījis tekstus 16 grāmatām (kopā ar mācītāju Juri Rubeni).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu