Mākslinieku Šmitu darbs izstādīts laikmetīgās mākslas muzejā Nīderlandē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jauno mediju kultūras centra «Rixc» mākslinieku Raita un Rasas Šmitu jaunais brīvdabas mākslas darbs «Dīķa radio» apskatāms «Van Abes» laikmetīgās mākslas muzejā Eindhovenā, Nīderlandē, informē «Rixc» sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Babre.

«Dīķa radio» ir radošs mākslas un zinātnes eksperiments, kurā tiek izmantota inovatīva biotehnoloģija - ar tās palīdzību var iegūt elektrību no dīķu un ūdenstilpju dubļos dzīvojošajiem mikroorganismiem. Mākslinieki Šmiti savā darbā bioelektrības rašanos interpretē reāllaika skaņas un attēlu struktūrās, kas padara dabā neredzamās norises - tādas kā baktēriju dzīves cikls dīķa dibenā - estētiski pieredzamas.

Dīķī, kas atrodas pie «Van Abes» muzeja un kas ir savienots ar Domelas upi, uzkrājas un ieplūst teju visi nosēdumi, ko sanes upe. Uzstādot sešus peldošus objektus ar elektrodiem šajā dīķī, mākslinieki priecājās par vērtīgajiem, koši melnajiem dubļiem dīķa dibenā. Uzreiz tapa skaidrs, ka tur mīt milzum daudz baktēriju - jau pirmajā dienā elektrības rādījumi bija augsti, un līdz atklāšanas nedēļai katrs no objektiem ražoja turpat vai veselu voltu. Muzeja iekštelpās uzstādīta instalācija, lai muzeja apmeklētāji var gan reāllaikā vērot, gan klausīties Domelas upes un dīķa mikrobu aktīvo elektrības ražošanas procesu.

Darba skanošā daļa tapusi sadarbībā ar skaņu mākslinieku un komponistu Voldemāru Johansonu, kad šī darba pirmā versija tika uzstādīta festivālā «Skaņu mežs» Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā Rīgā.

Brīvdabas mākslas darbs «Dīķa radio» iekļauts brīvdabas skaņu mākslas izstādē «Rabo Kunst op de Dommel» («Māksla uz Domelas upes»), kuras tēma šogad ir enerģija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu